huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Marqués de Murrieta - Bortársaság magazin

Marqués de Murrieta

Alapítóatya, legenda és máig aktív akadémikus

Ha a spanyolok elsőszámú borvidékéről, Riojáról beszélünk, a Marqués de Murrieta így vagy úgy szóba fog kerülni. A Castillo Ygay (így hívják a kastélyt, utána pedig a birtok nagyborát) egy személyben alapítóatya, legenda és máig aktív akadémikus. A modern Rioja időszámításának kezdetét az Ygay birtokra telepített szőlők jelölik ki 1825-ben. Státusza ma legalább ilyen kiemelt, 300 hektárnyi szőlőjével ez a legnagyobb egybefüggő birtok ma Riojában.

Első és második fejezet
Az alapító Don Luciano de Murrieta a Bordeaux-ban tanult technikáival és jól definiált borstílusával az egész borvidékre hatást gyakorolt. A Castillo Ygay monumentális épülete és chateau jellegű birtokszerkezete mellé legalább ilyen ambiciózus kereskedelmi program tartozott: az első forgalmi évjárat (1852) nagy részét exportálták, a palackok egészen Kubáig, Mexikóig jutottak el. A történet második fejezete több mint 100 évvel később, 1983-ban indul, amikor Vicente Cebrián-Sagarriga, Creixell grófja ajánlatot tesz a történelmi borászatra, majd meg is veszi. Az új tulajdonos boros múltja messzire nyúlik vissza, a család nyári lakja és innentől a Marqués de Murrieta testvérbirtoka az az 1511-ben alapított Pazo (galíciai nyelven palota), ahonnan ma Rías Baixas legtöbbre tartott albariño-borai kerülnek ki. Vicente teljes lendülettel dolgozik a Marqués de Murrieta fejlesztésén, amikor 1986-ban váratlanul meghal, hátrahagyva a nagy birtokot és a még nagyobb terveket. Helyére az akkor 26 éves fia lép.

Vicente, Vicente Dalmau. Apa és fia.
Vicente, Vicente Dalmau. Apa és fia.
 

Vicente Dalmau
Nehéz elképzelni, mit érezhet a 26 éves egyetemi hallgató, amikor egyik napról a másikra megkapja Rioja elsőszámú birtokának vezetői székét. Annyi biztos, hogy apjának volt gondja rá, hogy Dalmau hamar kivegye a részét a munkából. „Emlékszem 18 éves voltam, az egyetem első szemeszterében, egyik nap felhívott az apám: „Dalmau, tudj róla, az exportvezetőnk a mai naptól nem dolgozik nálunk.” Visszakérdeztem, hogy talált-e helyette másikat. Erre azt válaszolta: „Persze, téged.” Húsz éves koromra 50 különböző ország borpiacát látogattam végig – meséli a kezdetekről. Az első tíz év az újrakezdésről szólt. Egyívású embereket gyűjtött maga köré, akik elhitték, hogy a Murrieta név tovább építhető. María Vargas (ma Spanyolország egyik legismertebb borásza) is ekkor csatlakozott, a borok finom részleteit és mélységét gyakran vele azonosítják.

Szőlő és bor
Rioja felépítése Champagne-hoz hasonló. A szőlőterületek nagy része, közel 80%-a itt sem a birtokok, hanem a termelők tulajdonában van, ezért a leggyakoribb példa, hogy a nagy márkák borai felvásárolt szőlőből készülnek. Ebben a környezetben még nagyobb fegyvertény, hogy a Murrietánál a rendszer zárt, a 300 hektáron megtermett szőlőből sosem adnak el és nem is vásárolnak hozzá. Választékuk alapját, a Reservát minden évben erről a 300 hektáros területről házasítják, az ikonikus Castillo Ygay-hoz pedig a „La Plana” nevű öregtőkés platóról szüretelnek a kezdetektől. Kevés fehér szőlőt és egy cabernet telepítést leszámítva a fő fajta itt is a tempranillo, mellette garnacha, graciano és mazuelo terem a sorokban.

 
 
 

A borok karakterét úgy tudjuk a legkönnyebben megfogalmazni, ha felrajzolunk egy egyenest, ami Rioja borstílusait skálázza fel. Ennek a skálának két egyértelmű végpontja van, egyik a tradicionális, amit a López de Herediánál jobban senki sem képvisel. A vonal másik vége pedig a modern és precíz riojáké, itt áll a Marqués de Murrieta kristálytiszta és finomra hangolt boraival. A pincében a spontaneitás kevés teret kap, a feldolgozó, a hordópark és az érlelő vegytiszta, fényes és rendezett. A borok íze pontos, élénk, erőteljes és nemesre érett. A Marqués de Murrieta otthonosan mozog abban a versenyszámban, ami csak keveseknek való a borvilágban: igazi ikon, régebb óta működik, mint bármelyik versenytársa, közben trendszetter borokat készít azoknak, akik Rioja jelenére kíváncsiak.

A modern Rioja időszámításának kezdetét az Ygay birtokra telepített szőlők jelölik ki 1825-ben.
A modern Rioja időszámításának kezdetét az Ygay birtokra telepített szőlők jelölik ki 1825-ben.
 

Marqués de Murrieta Rioja Reserva 2017

Ha Rioját, a spanyolok elsőszámú borvidékét szeretnénk elmesélni, a Marqués de Murrieta említése megkerülhetetlen. Rioja legnagyobb egybefüggő birtoka nem vásárol és nem is ad el szőlőt, a 300 hektárról szüretelt gyümölcsből (80% tempranillo) évről évre elkészül a Reserva. Ha most csak egyet mutathatnánk a borvidékről, ez lenne az.

Marqués de Murrieta Rioja Gran Reserva 2015

Elég egyszer beleszagolni, hogy érezzük, ez egy ünnepi bor. Nem intenzív, nem gyümölcsös, nem tölgyfás, hanem mély és fókuszált. Nyugodt és nemes. Az alkotóelemek egy irányba tartanak, a teljes harmónia ígéretével. Ebben az évben nem készült Castillo Ygay Gran Reserva Especial, így a legjobb terület termése is ebben a borban kötött ki.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2011

Mintha Gróf Széchenyi István lenne hivatalos hozzánk vacsorára. A Castillo Ygay egy személyben alapítóatya, legenda és máig aktív akadémikus. A Castillo Ygay Gran Reserva Especial első kereskedelmi forgalomba került évjárata az 1877-es volt (ugyanezzel a címkével!), és a mostanit megelőző évjáratot, a 2010-est a Wine Spectator az Év Borának választotta meg.

Pazo Barrantes Albariño 2019

Minden idők egyik legjobb albariñója. A borászat két évet kihagyott, hogy a teljesen újragondolt felfogásban készült Pazo Barrantes első évjárata tökéletes palackérettségben kerüljön piacra. 35 éves tőkék, homokos fedőréteg, gránitos altalaj. Elegáns, kifinomult és érdekes bor. Végtelen lecsengés. 

Kristálytiszta és finomra hangolt borok

MARQUÉS DE MURRIETA Gran Reserva 2015

MARQUÉS DE MURRIETAGran Reserva 2015

25 900 Ft
Polci ár25 900 Ft
Klub ár
24 605 Ft
MARQUÉS DE MURRIETA Castillo Ygay Gran Reserva 2011 Rioja

MARQUÉS DE MURRIETACastillo Ygay Gran Reserva 2011 Rioja

97 900 Ft
Polci ár97 900 Ft
Klub ár
93 005 Ft

Listához adom