huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Mi történik Gál Tibornál mostanában? - Bortársaság magazin

Mi történik Gál Tibornál mostanában?

Titiből Tibor lett: nyugalom, bölcsesség és megfontoltság járja át az egri borászatot.

 

Sokat változott ő is és a pince is az elmúlt pár évben: 25 hektáron gazdálkodik, mozdulnak az organikus művelés irányába, a feldolgozás pedig legkésőbb a 2025-ös szürettől átkerül a belvárosba. A lendület továbbra is töretlen, tele vannak nagy tervekkel, a korábban említett új feldolgozó önmagában kitöltene egy teljes hírlevelet: egy labirintusokkal teletűzdelt, érsekségi múltú 6000 nm-es pincerendszerben járunk a belvárosi lakóház alatt, itt mesél a jövőjükről. A hangulat és a gondolat megidézi a champagne-i, burgundi termelőket.

A legfontosabb számára azonban a hagyományok őrzése, a tradíció, de nem avítt módon, hanem friss, könnyen érthető és jóízűen fogyasztható formába átültetve. A választék letisztult, a főszerep a bikavéré, a hangsúly pedig a dűlők kiemelésén van – ezek annyira különbözőek nála, hogy felülírják a fajtákat. 
Az összesen 71 egri dűlőből 5 kiemelkedőt tartanak számon: Nagy-Eged, Nagy-Eged-hegy, Síkhegy, Pajados, Mészhegy. Tibor 5 területéből 4 ezek közül való.

A Síkhegy mély-agyagos talajával és stabil vízháztartásával sokkal kiegyensúlyozottabb minden évjáratban, a borvidék egyik legjobb területe. Sokan a nagy-egedi dűlők után teszik a sorrendben. 
A Síkhegyről készülő bikavérek stílusa könnyen érthető, sűrűbb, koncentráltabb. A Pajados modernebb, egyenesebb, tanninosabb. A vörösborokat kézzel szüreteli, bogyózza, spontán erjeszti, a bikavéreket erjedés után házasítja, hogy az ízek, fajták a 10-12 hónapos érlelés alatt érjenek össze.

A legtöbb változót igyekszik kivenni a képletből. Csak egyféle hordót használ – most Trustot –, 1-6 éves állapotukban, vegyesen. A vörösborokat mindig derítetlenül, enyhén szűrve készíti és tölti le. Készít egy-két fajtabort is, van kadarkája a Síkhegyről és a Pajadosból vegyesen, ami a hagyományok miatt fontos Tibornak. Ennek a fajtának jelentős szerepe volt a vidéken, az 1800-as évek közepén a bikavérek gyakorlatilag kizárólag különböző kadarkaklónok házasításából álltak össze. Pinot noir is megjelenik a választékban, leginkább édesapja iránti tiszteletből, de már csak a Síkhegyen termeszti, mert a fajta szerinte elveszítette a legjobb tulajdonságait és sokkal tanninosabb lett. Ezzel kapcsolatban egy kedves történetet is megosztott velünk: 2009-ben végzett az egyetemen borászként. Akkoriban a szőlész és a borász szakok külön voltak. A szakdolgozatát a pinot noirból írta, amihez szőlészeti anyagokat is szeretett volna gyűjteni, így felkért egy tanárt konzulensnek a szőlészeti szakon is. Amikor elment hozzá, a konzulens csak annyit mondott: itt a tanszéken nincs semmilyen írásos dokumentáció a fajtáról, javaslom, hogy menjen el a Gál Tibor pincészethez ez ügyben.  

A teljes képet, a harmóniát kiegészíti a család is: három kisgyermek és felesége Gréta, aki a zalai erdők vidékén nőtt fel. 2019-ben egy véletlen folytán Tibor meg tudott vásárolni 0,4 hektár kékfrankost a Nagy-Eged-dűlőben, amit házassági évfordulójukra ajándékba adott Grétának. Ezzel is támogatva őt abban, hogy immár új otthonának érezze Egert. Úgy tűnik, ez be is jött, hiszen mostanra Gréta teljes értékű részese nemcsak Tibor, de a pince életének is. Belefolyik a marketingbe és jó stílusérzékével, szín- és bútorhasználatával feldobja a tereket, például a Fúzió borbárt is.    

 Egri Csillag 2023

Jóivású, lendületes bor, határozott savakkal, citrusos, gyümölcsös íze hosszan a szájban marad.

 Kadarka 2022

Igazi nyári vörös. Alacsony alkoholtartalom, fehérboros eljárás. Érdemes jól behűteni (8-10 °C). Egy forró nyári estén igazi frissítő lesz.

Egri Bikavér Superior 2021

Tibor munkásságának ikonikus és legfontosabb bora. Igazán kifejező, karakteres és egyben bársonyos textúra, finom fűszerekkel és gyümölcsökkel.

Pajados Bikavér Grand Superior 2021

Dűlős bikavér. Egy modern elgondolás, melyben a termőhely értéke a házasításban mutatkozik meg. Szeder, áfonya, szilva fahéjjal fűszerezve.

Síkhegy Bikavér Grand Superior 2017

A Pajados párja. Hasonlóan kifinomult, a különbség kicsit talán olyan, mint a kávénál. Ha a Pajados világos pörkölésű, akkor a Síkhegy mindenképp sötét. Szilva, áfonya, meggy, szegfűszeg, rózsabors.

Gál Tibor

GÁL TIBOR Egri Csillag 2023

GÁL TIBOREgri Csillag 2023

3 150 Ft
Polci ár3 150 Ft
Klub ár
2 992 Ft
GÁL TIBOR Kadarka 2022

GÁL TIBORKadarka 2022

3 600 Ft
Polci ár3 600 Ft
Klub ár
3 420 Ft
GÁL TIBOR Egri Bikavér Superior 2021

GÁL TIBOREgri Bikavér Superior 2021

3 900 Ft
Polci ár3 900 Ft
Klub ár
3 705 Ft
GÁL TIBOR Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2021

GÁL TIBORPajados Egri Bikavér Grand Superior 2021

6 800 Ft
Polci ár6 800 Ft
Klub ár
6 460 Ft
GÁL TIBOR Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior 2017

GÁL TIBORSíkhegy Egri Bikavér Grand Superior 2017

12 500 Ft
Polci ár12 500 Ft
Klub ár
11 875 Ft

Listához adom