huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Mi történik mostanában Kiss Gábornál? - Bortársaság magazin

Mi történik mostanában Kiss Gábornál?

„Mindenünk megvan, kész vagyunk!” - mondja Kiss Gábor, miközben fordul a dugóhúzó a Missing One palackjában.

Zsenge hajtások, fácánok, őzek szegélyezik utunkat, amíg bejárjuk a birtokot. Minden mozgásban van, élettel teli és virágzik körülöttünk. Meglátogattuk Kiss Gábort, hogy megnézzük, mi történik most Kisharsányban.

Gábor a családjával kilencéves korában a Partiumból került Villányba. Édesapja világéletében szőlővel foglalkozott, ezért sem véletlen, hogy a borvidékre érkezéskor első mozzanatuk egy szőlőskert vásárlása volt. Innen indult a Kiss Gábor pincészet 2001-ben, akkor még csak két hektárral, melyet édesapjától kapott. Mostanra 12 hektáron dolgozik, 72.000 tőkével, négy fajtával, és idénre minden összeállt ahhoz, hogy a teljes szőlészeti és borászati folyamat már helyben menjen végbe. Kicsi, kompakt pince és kiváló állapotban lévő szőlősorok, “rendezett, mint egy angol sövény” – mondja Gábor, ahogy a szőlőtőkék között sétálunk.

 

A birtok négy táblából áll a kisharsányi Bocor-dűlőben, melyeken merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon mellett a legnagyobb területen cabernet franc-tőkék sorakoznak. Bár mostanra a fajták és a klónok terén is letisztult ízlése lett, régen szeretett kísérletezni, ekkor telepített az egyetlen fennsíki területére néhány tőke csókaszőlőt. Nem sokkal később olvasott egy hosszú leírást a fajtáról egy régi,1890-ben íródott ampelográfia könyvben, melyet a szerző így zárt: „keveset terem, termesztését semmi nem indokolja”. Pár évig még próbálkozott a fajtával, az akkori Rouge 52 borában kapott szerepet, de hamar rájött, hogy a könyvben olvasott sorokat nem tudja megcáfolni. Át is oltotta a tőkéket, azóta ezt a területet is a cabernet franc nyerte meg magának.

Gábor évek óta bejáratott keretrendszerben készíti borait: kézi szüret, rövid héjon áztatás, spontán erjedés, hordós és tartályos erjesztés vegyesen, minimál derítés és szűrés. A francia hordókra esküszik, hordóparkja csak 500 literes francia hordókból áll, négy nagynevű kádártól vegyesen. Újonnan vásárolja őket, és három-négy töltés után továbbad rajtuk. Húszéves kísérletezés után már megbizonyosodott arról, hogy a gyümölcsös karakter és a kerek, elegáns struktúra jobban épül a francia hordókban érlelt borban. Az ültetvényben a fenntartható művelést tartja szem előtt, a borkészítés során keresi a megfontolt, környezettudatos megoldásokat, épp ezért egy éve áttért a könnyített palackokra és a vékonyabb kapszulára.

Kiss Gábor továbbra is modern stílusú, erős szerkezetű borokat készít. Arra törekszik, hogy kóstoláskor visszaköszönjön a pince egyedisége, felismerhető legyen a "Kiss Gábor-stílus". A nagyborai időtállók, érdemes akár egy évtizedre is eltenni őket.

Rouge 364 2023

Örömbor az év majdnem minden napjára. Cabernet franc-súly, mellette merlot és cabernet sauvignon, tartályban spontán erjesztve, 5 hónapig francia tölgyfahordókban finomhangolva. Jóivású, meleg karakterrel, bogyósokra hangolva: érett meggy, édes hordófűszerek, eukaliptusz, a hosszú korty végén finoman szárító tanninnal.

Rouge 52 2022

A belépő 364 Rouge párja, egy fokkal komolyabbra hangolva, az év minden hetére. Az egy évvel hosszabb érlelés révén kerekebb, tartalmasabb és elegánsabb struktúrával. Gazdag, érett illatjegyek, hordófűszerek és bogyósok sora, cédrus és feketeszeder, szépen integrált szerkezet. Érdemes a testvérével párban kóstolni.

Carte Blanche 2023

Kedves és meleg karakter, fűszeresség, érett feketemeggy, dzsúzos és harapható korty. Behízelgő, tartalmas, kerek. A kékfrankos mediterrán arca.

Signal 2021

Mediterrán vörösborokat idéző, érett piros bogyós gyümölcsös, fűszeres jegyek. Húsos korty, finoman poros tanninérzet, konyakmeggyes lecsengés. Stílusban félúton Bordeaux és Kalifornia között.

Enigma 2021

Kiss Gábor mára már ikonikussá vált 100% merlot-ja. Apró szemű, vastag héjú francia klónt használ. Illatban elsőre diszkrét bőrösség, majd idővel izgalmas, fekete bogyós gyümölcsök, ánizs, narancshéj, gyógynövény, dohány jegyek jelennek meg. Intenzív, sűrű szövésű, feszes savú, nagy érlelési potenciállal rendelkező, komplex merlot.

Code 2021

A Code minden évben 100% cabernet franc. Elegáns illat, bársonyos tanninok, fekete bogyós gyümölcsök és virágos jegyek, ízben földes aromák és a fajtára jellemző, diszkrét zöldpaprikásság. Testes, sűrű, finom hordófűszerek, komoly érlelési potenciál.

KISS GÁBOR 364 Rouge 2023

KISS GÁBOR364 Rouge 2023

3 450 Ft
Polci ár3 450 Ft
Klub ár
3 278 Ft
KISS GÁBOR 52 Rouge 2022

KISS GÁBOR52 Rouge 2022

5 500 Ft
Polci ár5 500 Ft
Klub ár
5 225 Ft
KISS GÁBOR Carte Blanche 2023

KISS GÁBORCarte Blanche 2023

5 500 Ft
Polci ár5 500 Ft
Klub ár
5 225 Ft
KISS GÁBOR Signal 2021

KISS GÁBORSignal 2021

8 500 Ft
Polci ár8 500 Ft
Klub ár
8 075 Ft
KISS GÁBOR Enigma 2021

KISS GÁBOREnigma 2021

8 500 Ft
Polci ár8 500 Ft
Klub ár
8 075 Ft
KISS GÁBOR Code 2021

KISS GÁBORCode 2021

8 500 Ft
Polci ár8 500 Ft
Klub ár
8 075 Ft

Listához adom