huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Moët & Chandon – Grand Vintage 2013 - Bortársaság magazin

Moët & Chandon – Grand Vintage 2013

A Moët & Chandon házat Claude Moët alapította 1743-ban, majd néhány generáció alatt a borvidék legnagyobb birtokává nőtte ki magát. Innen indul a házasítás, aminek célja, hogy évjárattól, degorzsálási dátumtól és palacktól függetlenül, a világ bármely pontján felismerjük a Moët-karaktert.

Ismét egy legendát mutatunk be Champagne-ból, a nagy nevek közül is a legismertebbet. A Moët & Chandon házat Claude Moët alapította 1743-ban, majd néhány generáció alatt a borvidék legnagyobb birtokává nőtte ki magát, ma pedig egyértelműen ez az a hely, ahol a legtöbb palack champagne készül évente. Összesen 1200 hektárról szüretelnek, aminek nagy részét ez esetben is growerek termelik meg, a préselt mustból pedig évente átlagosan nyolcszázféle külön karakterű alapbor készül. Innen indul a házasítás, aminek célja, hogy évjárattól, degorzsálási dátumtól és palacktól függetlenül, a világ bármely pontján felismerjük a Moët-karaktert: fényes, szikrázó szerkezet, világos gyümölcsök, gazdag korty, elegáns érettség. A nagy házaknál szinte minden munkafolyamat ennek a folytonosságnak a megőrzéséről szól.

 
 
 


Kivétel pedig ezúttal is van, a Moët esetén ez a Grand Vintage. A ház évjáratos bora kilép a megszokott keretekből, nem követi minden áron a ház stílusát, hanem pillanatképet mutat a legjobb évjáratokról, a pincemester szemszögéből. Nagy válogatás és precíz munka, aminek a vége mindig érett és nagy ívű bor, ami tisztán visszaadja az adott év stílusát.

 

2013 a várakozás és a türelem évjárata volt, végül az utóbbi 30 év legkésőbbi szüreti időpontjait jegyezték fel az érett borok mellé. A Grand Vintage alapbora is októberi szüreti napok házasítása. Érett, mélyebb őszi illatokkal, sűrűbb szerkezettel.

Listához adom