huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Montes – Egy világmárka története - Bortársaság magazin

Montes – Egy világmárka története

A Montes története 1987-ben kezdődött, amikor két szenvedélyes borász összefogott, hogy forradalmasítsa a chilei borkészítést.

 

A tömegtermelésből kitörő, világszerte ismert borokról álmodtak. Egy évvel később két másik fiatal borrajongó is csatlakozott az alapító pároshoz: Aurelio Montes, Douglas Murray, Alfredo Vidaurre és Pedro Grand négyese örökre megváltoztatta, amit a világ ma a chilei borokról gondol.

A Montes Wines a Colchagua Valley régióban található, ahol a páratlan klíma- és talajadottságok ideálisak a szőlőtermesztéshez. Az útikönyvek ma már úgy hivatkoznak a területre, mint a chilei borkészítés ikonikus helyszínére.

Első lépés: a feng shui

A pincészetet a feng shui szerint rendezték be, hogy összhangot teremtsen az ember és a természet között és biztosítsa a pozitív légkört. A pincében gregorián dallamok szólnak, hogy segítsék a borok kiegyensúlyozott érlelését. A Montes filozófiája a kezdetek óta az volt, hogy ne zsigereljék ki a természetet, ami cserébe tökéletes szőlőt ad a terroir előnyeit kihasználva.

Minél kevesebb gépet akarnak a szőlő közelébe engedni, ezért például nem használnak szivattyút; a gravitáció mozgatja a szőlőt. 2009-ben indították el a „dry farming” programjukat, aminek köszönhetően 65%-kal csökkentették a vízfogyasztást. Ezt a mennyiséget 3200 chilei család használja el évente. A szüret alatt keletkező zöldhulladékból komposztot készítenek. 2010 óta pedig lámák és juhok laknak a szőlőben, ami 40%-kal csökkentette a gyomirtó szerek használatát.

Montes angyala

Douglas Murray alapító pocsék sofőr volt, két súlyos, halálosnak tűnő autóbalesetet élt túl karcolásokkal.

miért ne lehetne az angyal az ötödik társunk a Viña Montesben

Így került Douglas őrangyala a címkére.

A pince első bora az Alpha, ami egyből meg is alapozta a pince hírnevét. A Montes Alpha Cabernet Sauvignon 1987-es évjárata lett az ország első hivatalos prémium bora. 
A Montes Wines emblematikus borai közé tartozik az Alpha sorozat, a Folly Syrah és a Purple Angel, amelyek méltán hozták el a Montesnek a világhírt.

A Viña Montes a modern és hagyományos borászati technikák mesteri ötvözésével érte el a nemzetközi elismerést: legyen szó a kiváló carmenère-ről vagy a lenyűgöző chardonnay-ról.

Montes Wings 2019 – ÚJ A VÁLASZTÉKBAN

Montes legmerészebb angyala

Két generáció, Aurelio Montes és fia, ifj. Aurelio közös munkája, akik egyesítik tehetségüket a borkészítés során. A bor 80%-át 16 hónapig érlelték új, a fennmaradót pedig másod- és harmadhasználatú hordókban.

  • 85% carmenère,
  • 15% cabernet franc

Egy intenzív és friss carmenère, a szőlőfajtára jellemző lilás árnyalattal. Az intenzív illatban szeder és áfonya, amelyeket kellemes fűszeres jegyek kísérnek. Ehhez csatlakoznak a francia tölgyfahordók édes jegyei, amik egy összetett bort eredményeznek.

MONTES Reserva Chardonnay 2022

MONTESReserva Chardonnay 2022

4 400 Ft
Polci ár4 400 Ft
Klub ár
4 180 Ft
MONTES Reserva Merlot 2022

MONTESReserva Merlot 2022

4 400 Ft
Polci ár4 400 Ft
Klub ár
4 180 Ft

Listához adom