huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Homonna – Mumus - Bortársaság magazin

Homonna – Mumus

Asztali bor, a szó legjobb értelemben.

Homonna – Mumus

Homonna Attila és New Yorkból hazatért barátja Pityke, valami teljesen egyedi dologgal keresett meg minket. Közös birtokot építenek a Balatonnál. Fő fajtájuk a kékfrankos, a pince és a feldolgozó már félkészen, a pár éve telepített tőkék mellé a napokban építettek támrendszert, a borukat pedig Mumus-nak hívják és a címkétől az ízéig, az egésznek nagyon jó hangulata van. Nulláról épültek „from scratch”- mondja Pityke. Az első két bort most mutatjuk.
„Urbánus figura vagyok, New York-ban éltem 20 évet, most pedig valami radikálisan mást akartam csinálni. Egy Balaton-felvidéki telket kerestem, amikor Homonna Attila felvetette, hogy csináljunk egy miniborászatot. Nekem ez nem szakmám, egyszerű kedvelő vagyok, de végül belevágtunk a baráti vállalkozásba. New York egy napi 24 órás és heti 7 napos város, ahol nagyon könnyű elveszíteni a fókuszt. Ez pedig most tényleg egészen más és nagyon izgat az út ami előttünk áll.” - Vályi-Tóth József „Pityke”

Aki ismer tudja, hogy a Mumus részben én vagyok. Ez a bor pedig fricska a túl komolyan vett fine wine-nak és a túl lazán vett natúrbornak is. 

„A koronazár üzenete, hogy idd meg egyből. A palack neve pedig „Füreder”, egy osztrák gyártótól vesszük. Régen a füredi gyógyvíz volt ilyenben, meg a kiskőrösi almabor. Ez a mi gyerekkorunk. A hátcímkéhez az ötletet a régi iskolapadokra ragasztott címke adta, a nyomtatással pedig egy kis szerencsi nyomdát kerestem meg, ahol tartják még ezt a papírt. A szőlőt Füred-csopakon belül válogattuk, kizárólag kékfrankost, a borhoz a technikai hátteret pedig a Homola adta. Spontán erjedés, szűretlen palackozás, minimális kénnel.” – Homonna Attila

 
 
 

MUMUS Kékfrankos Rosé 2021 

Asztali bor, a szó legjobb értelmében. Homonna Attila és Pityke barátjának első közös roséja tisztán kékfrankosból, rövid áztatással, spontán erjesztve, szűretlenül és minimális kénnel palackozva. Élénk savú, telt és kerek ízű, finoman ködös.

 
 
 

MUMUS Kékfrankos 2020 

Asztali bor, a szó legjobb értelmében. Homonna Attila és Pityke barátjának első közös vörösbora tisztán kékfrankosból, egész bogyókkal, nyílt kádban, spontán erjesztve, szűretlenül és minimális kénnel palackozva. Már az első kóstoláskor pont olyan volt, amilyennek elképzeltük: hűvös ízű, finoman rusztikus, közepes testű, szomjoltó, ízig-vérig kékfrankos.

 

Listához adom