huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

„Nem vagyunk mi mogorvák, csak ilyen fura srácok elsőre” - Bortársaság magazin

„Nem vagyunk mi mogorvák, csak ilyen fura srácok elsőre”

Kősziklás Borászat, Neszmély

Az elmúlt hetekben sokat jártuk az országot, kóstoltunk sok-sok sauvignon blanc-t és Emmer Szabolcsék vad, csalános, vibráló bora nagyon megtetszett. Dunaszentmiklóson járunk a Gerecse északi határán, a Kősziklás-dűlőben. Gyönyörű fekvésű, 400 fős kis falu, tele borospincékkel, szokatlan módon inkább a Dunára, azaz északra és nyugatra néző hűvös, erdővel ölelt, mészköves területekkel. No meg kőkemény, dolgos svábokkal. 

 

Emmer Szabolcs: Ákossal unokatesók vagyunk, Emmer nagymama a közös pont. Mondhatnánk, hogy már az őseink is borral foglalkoztak. Minden tiszteletünk az övék, de kóstoltuk azokat a borokat és emiatt inkább első generációs borásznak nevezzük magunkat. Ákos szőlészből lett borász, én borászból lettem szőlész, szóval ő most a pincét viszi, én pedig a majd 40 hektár szőlőnket az itteni magas platókon. Ennek persze csak töredékéből lesz bor.

 

Béger Ákos: Nem sok mindenben értünk egyet Szabolccsal, de abban igen, hogy a sauvignon blanc a kedvenc fajtánk. Én annyira szeretem, hogy csak miatta dolgoztam egy szezont Új-Zélandon. Ki akartam ismerni a stílust, olyan bort akartam készíteni mint ők, mert nagyon szeretjük a fajta ottani arcát. Hogy ehhez mi kell? Hűvös fekvés, jó kötött, meszes talaj, érett szőlő, hideg erjesztés és kevés beavatkozás. Legalábbis most így látom.

 

Szabolcs: Hullámzó és évjárat-érzékeny fajta. Tud átlagos is lenni, de ha jó, akkor nagyon nagyot megy. Mi pedig támogatjuk ebben: nagy és méregzöld lombfalra törekszünk. Nem levelezzük, árnyékban várjuk, hogy lassan, fokozatosan és tökéletesen beérjenek, szinte túlérjenek a fürtök. De úgy, hogy az illatok és az ízek maximálisan megmaradnak. 12-es alkoholnál kezdődik nálunk a bor, 13-nál már egészen jól érezzük magunkat. Egy menetben, kézzel szedjük a fürtöket, lehetőleg hűvösben, teljes érettségben. Bogyózunk, roppantunk és az Ákos által fejlesztett tartályban 24 órát áztatjuk a megroppantott szőlőt. Kíméletes préselés, majd 48 órás hideg mustülepítés után a finomseprő visszakerül a beoltott must alá. Nagyon hidegen erjesztünk, 10-11 fokon, 3 hét alatt. Ettől lesz egyszerre gazdag és zöld.

 

Ákos: 300 méter magasan, szeles, mészköves talajon dolgozunk, francia oltványokkal. Minden munkából kivesszük a részünket. Egyszerűen dolgozunk, nagyon érett és teljesen egészséges szőlőből. Nekem ez a garanciája, hogy tényleg izgalmas, de megosztóan zöld borunk legyen. Akkor jó, ha csalános, rukkolás, friss. Nekem ez az új-zélandi stílus, úgy, hogy az illat után ott a vagány korty is. Tiszta, intenzív, odateszi magát…

Listához adom