huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

November+ - Bortársaság magazin

November+

Lambrusco di sorbara, rózsakő, grenache. Ezek a ritka fajták is helyet kaptak a November+ válogatásban. A hatos kartonban még Robert Gilvesy új, minimál beavatkozással készített rizlingje, Gál Tibor modern dűlős házasítása és egy élénk sauvignon blanc a hűvös Stájerországból, a Gross testvérektől.

Chiarli Lambrusco Vecchia Modena

1850 körül működött egy étterem Modenában, Osteria dell’Artigliere-nak hívtak, a tulaját pedig Cleto Chiarli-nak. Ahogy akkoriban a vendéglősök, az osteriában ő is a saját borát adta, ami a környéken jól ismert fajtából, a lambruscóból készült és nagy sikere volt. Akkora, hogy Chiarli 1860-ban megalapította Emilia Romagna első komoly borászatát, a Cantina Cleto Chiarlit. Legyen szó borról vagy balzsamecetről, a Chiarli máig a környék meghatározó neve, a Vecchia Modenával pedig a kezdetekhez nyúlnak vissza: a palack és a címke is egy bontatlan, féltve őrzött 1892-es Chiarli Lambrusco mintájára készült. Modenától északra szüreteltek hozzá, az itteni fajtaváltozat (Lambrusco di Sorbara) halványabb színű, virágos, savhangsúlyos karakter. Rövid áztatás után hűtve és lassan erjedt nyomásálló tartályban, ahonnan szűrve töltötték palackba kevés (8g/l) cukorral. Azok, akik ittak már lambruscót, valószínűleg mély színre, primőrboros illatokra, finom gyöngyözésre és élénk édességre emlékeznek. A Vecchia kóstolva valami másról szól, közelebb a klasszikushoz sötét rosé színnel, szamóca illattal, élénk habzással és száraz korttyal.

Szászi Rózsakő 2020

Szászi Endre, a Szent György-hegy egyik legismertebb borásza, szinte a kezdetektől organikusan műveli szőlőit, a forró bazaltos talajra pedig a kéknyelű porzópárjaként ültetett a ritka badacsonyi fajtából. A pincében a lényeg, hogy a fajta izgalmas, citrusos, savhangsúlyos karakterét tovább hangsúlyozza a reduktív erjesztés tartályban, spontán. A megújult címkéken Endre feleségének olajfestményei a Balaton-felvidékről.

Weingut Gross Jakobi Sauvignon Blanc 2020

Mivel a sauvignon blanc olyan keresett és népszerű, 2019 tavaszán egy külön magazint is írtunk róla. Itt indultunk el a harsányzöld Stájerországba is, ahonnan többek között a Gross testvérek közös borával tértünk vissza. Az új évjárat érkezésekor pedig ismét fellángoltunk. Igazi hegyi bor, élénk, hűvös, zöldes ízekkel pont olyan hangulatú, mint a hely, ahonnan érkezik. Organikus művelés, meredek dombok, teraszok, idős tőkék. A pincénél rövid áztatás, majd erjedés hűtött tartályokban, helyi élesztővel. A címkén régi paraszttérkép, amely egykor a szőlőmunkákban segítette a gazdákat. Ezt a „Mandl kalendáriumot” a két fiatal borász minden évben újrarajzolja az adott évjárat sajátosságai szerint.

Gilvesy "Pixu" Rajnai Rizling 2019

A hosszú szüreti napokon született ragadványnév a Pixu. A birtokon dolgozók így nevezték Robert kísérletező borait egészen addig csak szóban, amíg valaki fel nem írta az egyik hordóra. Onnantól nem volt kérdés, hogy a „próbaüzem” után így fogjuk nevezni Robert stílusgyakorlatait. Több ilyen bor is készült. Kedvencünket, a fésületlen stílusú rajnait most mutatjuk. Organikus művelésű szőlő a Szent György-hegyről, kén nélkül feldolgozva, spontán erjesztve, szűretlenül, derítetlenül palackozva. A címke Gilvesy Ilka munkája, rajta a nagy szakállú szüretelő borász.

Mas de Cadenet Rouge 2017

A „mas”, a provence-i dialektusban birtokot jelent, a „cade” pedig az őshonos vörös boróka neve. A Mas de Cadenet így annyit tesz: a birtok, borókákkal. Hetedik generáció óta él és dolgozik itt a Negrel család, most Maud és Matthieu vezeti a borászatot apjuk, Guy Negrel mellett. Szinte bárhonnan nézzük a birtokot, a háttérben mindig ott fehérlik az óriási mészkőhegy a Sainte-Victoire, amit az itt élő Cézanne legalább harmincszor lefestett és amiről maga az apelláció is kapta a nevét. Forró nappalok, hűvös éjszakák és a szárító szél, ami miatt ilyen koncentrált és karakteres a birtok filigrán roséjának mélyebb színű, sűrűbb ízű vörös párja. A mélylila színt, a friss és gazdag jegyeket a két helyi fajtára jellemző fűszer és fekete gyümölcs egészíti ki. 70% syrah – 30% grenache.

Gál Tibor Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2017

Pár évvel ezelőtt még a pinot noir volt hasonló szerepben, mostanra viszont kikristályosodott az egri birtokon, hogy a helyi hagyomány, a bikavér lesz az a bor, amivel az alapoktól egészen a dűlős kategóriáig lehet építkezni. Így készült el a Pajadosról 2017-ben ez a vibráló és élénk bikavér. „Kávéhoz tudom a legegyszerűbben hasonlítani: ha a Síkhegy a sötétebb olasz pörkölésű, akkor a Pajados a gyümölcsösebb, savasabb és modernebb világos pörkölésű” – mondja róla Titi. Kékfrankos-kadarka alap mellett syrah, franc, merlot és pinot noir. Teljes érettség, spontán erjedés, majd érlelés 500-as hordókban, 15% új fával. Modern vörös blend helyben palackozva, szűretlenül, derítetlenül, az egyik legnagyobb egri névtől.

November + borai

CHIARLI Lambrusco Vecchia Modena Premium

CHIARLILambrusco Vecchia Modena Premium

6 100 Ft
Polci ár6 100 Ft
Klub ár
5 795 Ft

Listához adom