huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Pascal Jolivet - Bortársaság magazin

Pascal Jolivet

Nehéz lenne felidézni, pontosan mikor is történt, hogy barátaink a Billecart-Salmon champagne-házból felhívtak minket: van ez a Monsieur Jolivet barátjuk, akivel időnként leugranak Marseilles-be hallevesezni és segíteni kéne neki, hogy a Forma-1 VIP páholyába eljussanak a borai.

Szó szót követett, tett tettet, és már itt is volt néhány karton Loire-menti sauvignon blanc, meg egy mosolygós, nagyhajú francia fickó. És ha már itt voltak a borok, naná, hogy megkóstoltuk őket. Pascal a bohém életérzés és az egyedülálló francia sauvignon blanc utazó nagykövete, akinek sokat köszönhet a Loire menti borvidék. Meg persze mi is, akik a borát isszuk

 

Champagne- és borkereskedőként kezdi, majd 1990-ben saját borászatot és feldolgozót épít. 1993-ban megvásárolja első 6,5 hektáros szőlőültetvényét, ezzel megszületik a saját nevét viselő borászat. Néhány évtized alatt eléri a jelenlegi 95 hektáros birtokméretet, amelynek 80%-a ma már saját tulajdon, 20%-át pedig a 80-as évektől hűséges termelők területei adják.

Bohémet írtunk, mégis rendkívül tudatos: feladatának a terroir, a termőhely bemutatását tartja egy helyi fehér szőlőfajtán, a sauvignon blanc-on keresztül. A cél egyedülállóan kifinomult fehérborok készítése, a Loire-völgy izgalmas klímájának és talajainak hű képmásai. Elszakad az arrafelé bevett gyakorlattól, borait a kezdetektől a lehető legtermészetesebben készíti, kerüli a fajélesztők használatát és vadélesztők segítségével erjeszt, minimális kénhasználat mellett, amiért sokan különcnek tartják az elején.

A pezsgőkészítésnél megismert hűthető acéltartályok óriási szerepet kapnak a borkészítésben, hiszen a reduktív technológiával és a hőmérséklet szabályozásával tiszta aromák, komplex illatok, vibráló savú borok születnek. 

Az új területekkel új talajok jönnek: egyazon fajtából, ugyanazzal a technológiával készülő borainál az egyetlen és megkérdőjelezhetetlen változó a termőhely. Sancerre mészköves, Pouilly-Fumé kovaköves, és ezt nem csak úgy mesélik róla: érezni lehet a borokban.

Közben lassan átáll az organikus majd biodinamikus művelésmódra, amihez a borvidék legtapasztaltabb szakértőjének segítségét kéri. Profi csapattal készít évről-évre kifogástalan minőségű, őszinte és természethű borokat. Noha a világ a sauvignon blanc új-zéladni, dél-afrikai boraitól hangos, Pascal minden mozdulatával a fajta klasszikus, óvilági, időtálló értékeire hívja fel a figyelmet.

 

Listához adom