huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Régis Camus – „A Sauska Pezsgők nagykövete vagyok.” - Bortársaság magazin

Régis Camus – „A Sauska Pezsgők nagykövete vagyok.”

Tavaly novemberben jártunk először a budafoki Sauska pincében. A Budafokot Gellért-heggyel összekötő vonulat édesvízi mészkőből van, benne 50 kilométernyi pincerendszerrel.

Az utóbbi néhány évben pedig a legjobb adottságú ágak ismét megteltek élettel és egyedi formájú Sauska palackokkal. Programszerűen érkeznek ide a Tokajban házasított alapborok, amiket az itteni csapat tölt palackba, majd erjeszti, hosszan érleli és degorzsálja. Aki pedig szürettől a vacsoraasztalig az egészet nagyképben látja, Regis Camus, a Sauska csapat tanácsosa, közel 50, Champagne-ban eltöltött évjárat tapasztalatával. A meghatározó és szuggesztív pezsgőmesterrel májusban beszélgettünk, a nap legemlékezetesebb pezsgőjének pedig a Brut Magnumot szavaztuk meg.

Régis Reims-ben járt egyetemre, ahol az élelmiszertudomány szakot hamar felcserélte a borászatra. A hetvenes évek közepén indult pályája, szervezőkészsége és diplomáciai képessége révén több évig irányította Champagne-régió borászainak társaságát. Itt figyelt fel rá a legendás Daniel Thibault és szövetségesül hívta maga mellé. A feladat nem volt csekély: a patinás, de megkopott nevű Piper Heidsieck és Charles Heidsieck házak újra pozícionálása és egyedi saját arculatuk kialakítása. Megszállott precizitással kezdte felépíteni és a fajták, területek pontos rögzítésével gyűjteni a házak reservbor készletét, 2002-től pedig ő lett a Heidsieck pezsgőmestere, neki sikerült máig érvényesen és karakteresen definiálni a két ház stílusát. Mindkét márka állócsillag, bérelt helyük van Champagne legjelentősebb 25 házának toplistáján.

Régis Camus jelenleg a Heidsieck luxusmárkájának, a Rare-nek a nagykövete, 2018-ban vonult nyugdíjba, de szakmai kalandvágya szerencsére nem hagyja pihenni: új prémium szakéja, a Heavensake sikert sikerre halmoz a világban. Egyetlen pezsgős projektje pedig Tokajhoz köti: célja a Sauska pezsgők stílusának finomítása és a borászati csapat folyamatos képzése.

Hogyan kezdődött?


Pierre Casenave, a Veuve Clicquot borásza mesélt nekem először Sauska Krisztiánról. Elmondta, hogy pontos ember, nagy tervekkel, nagy elvárásokkal és hogy velem szeretne dolgozni. Röviddel ezután, Párizsban találkoztunk először, a kedvenc éttermemben. A kezdetektől megvolt közöttünk a kémia, hasonlóan kóstolunk, a felkérésre pedig hamar rábólintottam. Azóta a Sauska pezsgők nagykövete vagyok világszerte.

 

Mi adja egy pezsgőház stílusát?

Az erős alapot az évjárat nélküli pezsgők képviselik minden pezsgőházban. Ezeknek kell összetéveszthetetlennek, stílusosnak és következetesnek lenni, ezekhez kötődnek elsősorban az emberek.

 

Ez hogyan jelenik meg egy Sauska pezsgőben?

A non-vintage Sauska pezsgők lényege az illat virágos, gyümölcsös frissessége, ami az én egyértelmű preferenciám, kortyában pedig a mineralitás és hosszúság, ami kétségtelenül Tokaj védjegy. Ez a stílus 2-3 éven belül stabilizálódik, miközben folyamatosan finomodik.

 

Miről szól a közös munka?

Champagne-i tapasztalattal jöttem, de most az érdekel, hogy segítsek egy terroirhű, tokaji identitására büszke márka stílusának kialakításában. Már tudom, hogy bízhatok a furmintban. Masszív meglepetés volt számomra, sok izgalmat és mélységet tartogat még.

Listához adom