huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Sauska, Tokaj - Bortársaság magazin

Sauska, Tokaj

A Medve és a bárányok

Erdők között igyekszünk föl Mádról a Medvébe. Körben fenyves és lombos erdő, mintha már a Zemplénben járnánk. 280 méter magas tufahegy, színtiszta, hófehér vulkáni kőzet. A szőlősorok között frissen rágott fű. Nem vágott, rágott. Új-zélandi Southdown Babydoll törpebáránykák felelnek a dűlőben a zöldmunkákért. 

Rakaczki Gábor borász és Czemiczki István szőlész a kísérőink. István felel a szőlő mellett a bárányokért, láthatóan imádja őket. Ő kezdi a történetet:- 14 báránykánk van most, még 4 érkezik az év elején. Már szaporodnak is: három kisbárányunk lett. Nevük is van, a szőlőmunkások meg a Misibácsi imádják őket, mindenki a Medvében akar dolgozni. A Misibácsi a pásztoruk, 72 éves. Még két kutya is került a faluból, hogy megvédje az apróságokat.

- A nevével ellentétben hihetetlenül barátságos lett a Medve dűlő, mióta itt vannak – meséli Gábor. 100% bio művelésre álltunk át itt a hegyen. Nincs szomszéd, aki fújna, nincs gyomirtó, nincs semmi vegyszer. Igazi hegyi legelő a bárányoknak, erdővel védve, a sorok között füvesítve. Tényleg olyan, mint a mesében. Ide kerültek Bacsó Andrásék régi-új furmint változatai. Apró fürtű, apró bogyós, egészséges szőlő.

 

A cikk folytatódik a Hegyalja 2020 magazinunkban.

Megvásárolható a Bortársaság boltokban és online, mi pedig a befolyt összeget teljes egészében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek utaljuk, akik a Zempléni Tájvédelmi Körzet területén élő odúfészkelő madarakat segítik majd faanyag megvásárlásával, odúk készítésével, kihelyezésével és az ott fészkelő állományok monitorozásával.

Listához adom