Spanyol, pezsgő.
Spanyol választékunk új és régről ismerős pezsgői.
Részletgazdag és veretes címkék, emberléptékű birtokok, új ízek, elfeledett régi fajták és felfedező kedvű borászok. Spanyol borok között válogatni örömjáték. Nem véletlen, hogy az utóbbi években külföldi választékunk legtöbb újdonsága innen érkezett. Ibéria összes borvidéke közül Rioja áll hozzánk a legközelebb, de nagy felfedezések kapcsolódnak Gredos, Bierzo, Priorat és Galícia vidékéhez is. Óceánparti hűsítő fehérektől a cervantesi hangulatot idéző vörösekig, állandó inspirációforrásaink ezek a palackok. Most pedig a pezsgők következnek: legyen klasszikus katalán cava, vagy a régió határvidékeiről érkező buborékos, a palackos másoderjedés, a hosszú érlelés és a xarello-macabeo-parellada hármasa 1872-óta meghatározó elem a spanyolok pezsgőiben.
Cava választékunk két jól bevált pezsgője mellé két organikus újdonságot hoztunk.
L'Olivera Reserva Brut Nature (Organikus)
A címkén körbefutó királykék betűk a birtok nevét adják ki, a l’Olivera története Katalónia csendesebb, a klasszikus Cava vidéktől távolabb eső Costers del Segre apellációban indult. A falu papja, Segura atya a mellészegődött rászorulókkal alapított közösséget, így kezdték művelni a környék szőlős és olívás kertjeit. A helyi macabeo és parellada fajtákat a kezdetektől organikusan gondozzák, a palackos erjesztésű pezsgőkkel pedig közel 30 éves tapasztalatuk van.
Macabeo (84%) és parellada (16%) házasítása a 2021-es évjáratból, 2022 tavaszi palackozással és 2023 decemberi degorzsálással. Feszes tartású, ízgadzag, citrusos és ásványos. Körte, friss briós, ánizs, édeskömény és aszaltgyümölcsök illata vegyül. Az íze hosszú, a habzás krémes, érettség és könnyedség a legjobb arányban találkozik. Vegán, alacsony alkohol és kéntartalmú, brut nature.
L’OLIVERAReserva Brut Nature 2021 (Organikus)
Dominio de la Vega Cava Nº1 Brut Nature 2022 (Organikus)
A D.O. Utiel-Requena magas fennsíkja Valenciától 70 km-re nyugatra, a Magro folyó partján húzódik. Spanyolország egyik legdinamikusabb borvidékén három szőlész család összefogásával jött létre a Dominio de la Vega birtok, a gyökerek pedig 400 éves múltra vezetnek vissza. Cava kóstolónk egyik kedvence volt ez a pezsgő egyedi boltíves címkéjével, könnyített palackjával, finom részleteivel, klasszikus cava jegyeivel és végtelen frissítő ízével. A belépő árcédula már csak a ráadás.
Kézi szüret és válogatás után feldolgozás gravitációs pincében, ahol kizárólag csak színmustot használnak fel a pezsgőkhöz. A birtok organikus cavái almasavbontás nélkül kerülnek palackba, alacsony kén- és minimális természetes cukor-tartalom mellett, másfél éves palackos érlelés után hagyják el a pincét. Kicsattanó ízek, 100% macabeo, 12 hónap érlelés, finom habzás. Cava választékunk új belépője.
Torelló Cava Brut Reserva Special Edition 2019
Valószerűtlenül hangzik, de igaz: a Torelló család 1395 óta ugyanazon a 135 hektáros birtokon gazdálkodik és műveli a régió ősi fajtáit. Jelenleg a 22. és a 23. generáció dolgozik egymás mellett, a birtok bestsellere pedig ez a messziről is felismerhető telerajzolt palack, ami egyben spanyol választékunk egyik klasszikusa is. Kézi szüret, kizárólag organikusan művelt saját területekről. Aranyba hajló szín, érettség, petrolos illatjegyek mellett virágok, mandula és menta. A korty kitelt és érett, finom sósság kíséri.
Három helyi fajta (36% macabeo, 34% xarello és 30% parellada) házasítása. Minimum három év érlelés után degorzsálták. Nagy név a borvidékről.
TORELLÓCava Brut Reserva Special Edition 2019
Mas Goma „La Planta” Brut Nature „Cloudy”
Kis tétel, igazi ritkaság a mostanra eredeti méretének sokszorosára bővült cava birodalomból. A Mas Gomá név a Vendrell család szőlői közt álló öreg kőházra utal, az 1724-ig visszavezethető birtokot 1918 óta a Vendrell család vezeti, 20 hektár szőlőjüket organikus-biodinamikus módszerek mentén művelik, a termés nagy részét eladják, a legjobb területek idős szőlőiből pedig saját pezsgőt készítenek. Kedvencünk tőlük a rendhagyó La Planta. Organikus művelésű területek, 50-70 év közötti tőkék, macabeo (60%) és xarel-lo (40%) házasítása, ami a második erjedés és 24 hónap palackérlelés után hozzáadott dosage és degorzsálás nélkül hagyta el a pincét. Csontszáraz, frissítő, ködös és degorzsálatlan. Alacsony alkohol és minimális kéntartalom.