St.Andrea
„Borok, amik megvidámítják az embereknek a szívét.”

Választékunk egyik meghatározó birtoka a St. Andrea. Házasításokra épülő szortimentjük higgadtan felépített rendszer, ami az évekkel folyton tisztult, erősödött és nagy sikereket hozott. Most újabb igazításnak jött el az ideje, még egy lépés az önazonosság, a borászati elmélyülés felé: a dűlőválogatott borok mostantól fontosabb szerepet kapnak, a választék különböző kategóriái egyre tisztábban elválnak egymástól.

A változások hátterében az alapgondolat, hogy a borok minősége a szőlőterületen dől el. A St. Andreánál pedig egyre inkább arra törekszenek, hogy a borvidék tradicionális fajtái – olaszrizling, hárslevelű, furmint, kadarka és kékfrankos – a legletisztultabb formában szólaljanak meg. A tudatos építkezés, a terroir mélyebb megértése és az egyes évjáratok pontos kezelése hosszú távon kijelöli a St. Andrea helyét a legfontosabb pincészetek között.

A Napbor a fiatalos, lendületes egri fehérbor, az Örökké ennek mélyebb, hordóválogatott párja. A vörösboroknál az Áldás egy vibráló, gyümölcsös bikavér-megfogalmazás, míg a Merengő a birtok legjobb dűlőinek legizgalmasabb fajtáiból áll össze. Míg a dűlőszelektált házasítások mindig az adott év és hely stílusát tükrözik, addig a birtokborok leginkább a pincestílusról, a házasítás szabadságáról, a nagy ízekről szólnak.
A csúcsborok szintjén a Mária, a Nagy-Eged és a Nagy-Eged-hegy állnak, ezek a St. Andrea-szortiment referencia borai. Míg a Mária a birtok burgundi stílusú, nagyvonalú fehérbora, a Nagy-Eged-hegy az évek során Eger legnagyobb presztízsű vörösborává vált – szerkezeti mélység, fineszesség és időtállóság.

A dűlőket nézve a Hangács és a Boldogságos két markánsan eltérő, mégis egyaránt meghatározó terroir, ahol az alacsony hozam, a precíz szüreti időzítés és a tudatos borkészítés évről évre élesebb kontúrokat ad a boroknak. A Hangács-dűlő vulkanikus riolittufa, és a mészhártyás átszövődései elegáns, hűvös, kristálytiszta karaktert adnak a boroknak. A kékfrankosalapú házasítások itt a legprecízebb egri arcot mutatják – mély, vibráló gyümölcsösség, feszes szerkezet, hosszú érlelhetőség. A 2022-es évjárat kivételes jelentőségű, a koncentrált alapanyag és az egyensúly új mércét állít. „Talán a világtörténelem egyik legjobb évjárata a Hangácsban.” – ifj. Lőrincz György.
A Boldogságos más tónusokat hoz: itt a komplex talaj és a mikroklíma egyensúlya dominál. A borok kifinomultabbak, feszesek, szerkezetükben minden részletnek megvan a pontos helye. Az innen szüretelt borok arányosak, hosszú életűek, idővel egyre mélyebb rétegeket mutatnak.

Az arculatban is új fejezet nyílt: a St. Andrea palack és címke olyan vizuális és tartalmi réteget kapott, amely egyértelmű üzenetet közvetít – a St. Andrea név nem csupán egy pincészetet jelöl, hanem egy egyértelmű minőségi garanciát is. “Ez még inkább kötelez minket, hogy ebbe a palackba csak olyan borok kerüljenek, amik megvidámítják az embereknek a szívét.“ – Lőrincz György.
Az új struktúra nemcsak a dűlők és a borok közötti kapcsolatot tisztázza, hanem egyértelmű üzenetet közvetít: a St. Andrea-borok mögött idő, türelem és elhivatottság áll – és ez az, ami igazán maradandóvá teszi őket.

ST. ANDREAÁldás 2023

ST. ANDREANapbor 2024

ST. ANDREAHangács Bikavér 2022

ST. ANDREAMerengő 2022

ST. ANDREABoldogságos Grand Superior 2023
