Szijjártó Előd - Burgundi fajták, friss évjáratok.
Elődöt tavaly nyáron mutattuk be az etyeki választék feltörekvő borászaként, a kristálytiszta, lüktető és ízgazdag borai pedig hamar berobbantak a köztudatba.
![](https://cache.bortarsasag.hu/asset/f_auto,q_80/szijjarto_elod_hirlevel_1260_x_840_px_01_jpg_63942767.jpg)
Egy harsány sauvignon blanc és a szikrázóan friss pezsgő mellett két kisebb szériás borral is dolgozunk még: ez a Chardonnay és a Pinot Noir, melyek legutóbbi évjáratai hetek alatt fogytak el a polcokról. Most itt a folytatás, a friss pinot noir krémes és komplex, a chardonnay citrusos, vajas és egyszerre sós. A jó hír, hogy az eddigieknél valamivel nagyobb mennyiség jut majd mindkettőből.
Mindig azok a borok váltak be legjobban, amiket magamnak készítettem.
2023
Tavaly október első napjaiban futottunk össze Előddel, ő addigra négy hete folyamatosan szüretelt. „Két szombat délutánt leszámítva augusztus 26. óta meg sem álltunk” – mondta kissé kialvatlanul, de jó lendülettel. Az újvilági hangulatú etyeki pincébe 7 hektárról szüreteltek be, a gyümölcs pedig tele volt tápanyaggal, gyorsan és tisztán erjedt szárazra minden fajta. A frissességre hajtó sauvignon blanc mostanra lassan el is fogy a polcokról, a két burgundi fajtával viszont kivártunk. Chardonnay és Pinot Noir. Itt a friss évjárat.
A pinot noir, amiért Előd egyértelműen Etyek felé húzott a kezdetektől. Elsőgenerációs borászként se átvenni, se reformálni nem kellett, tiszta lappal indult. A világfajtákból kicsattanó ízű és helyhű borokat akart készíteni, így adta magát Etyek, ahol a pezsgős múlt hozta magával a két burgundi fajtát, és az első ismert magyar sauvignon blanc is innen, az Öreg-hegyről indult.
Chardonnay 2023
Ismét találkoznak a fajta tankönyvi jegyei és a borász precíz stílusa. Szüret teljes érésben több parcelláról, majd préselés frissen, egész fürtökből. Egy éjszaka pihentetés után a letisztult must használt burgundi hordókba került, ahol vadélesztőkkel indult az erjedés. A végső, krémes szerkezethez sokat hozzátett, hogy a 11 hónap alatt Előd minden héten visszajárt a hordókhoz és felkeverte a seprőt. Citrusok, vajas keksz, krémesség, gazdag és hosszan futó ízek.
2024. júliusi palackozás
![](https://cache.bortarsasag.hu/asset/f_auto,q_80,a_90,w_560/szijjarto_elod_chardonnay_2023_png_2c101f04.png)
SZIJJÁRTÓ ELŐDChardonnay 2023
Pinot Noir 2023
Előd jól nyúl a fajtához, amit olyan kevesen értenek Burgundián kívül. A pezsgős hagyomány, a vékony héjú klónok, a meszes talaj, a filigrán vörösek és élénk savú pezsgőalapok mind egy irányba mutatnak.
A 2023-as évjárat leginkább a választékunkba kerülő első (2021-es) évjárattal alkot párt, ismét visszatért a valamivel kerekebb, édesebb tónusú, gyümölcsös karakter a tavalyi gyógynövényes, teás ízvilág után. Friss, szamóca illatú, krémes és összetett kortyú.
Tartályban és fakádban erjedt tételek házasítása. Erjedés után préselés, majd 10 hónap érlelés használt magyar és francia hordókban. Szűretlen, derítetlen, júliusi palackozás.
![](https://cache.bortarsasag.hu/asset/f_auto,q_80,a_90,w_560/szijjarto_elod_pinot_noir_2023_png_597298a3.png)