huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Szijjártó Előd – Új Évjáratok, új Arculat - Bortársaság magazin

Szijjártó Előd – Új Évjáratok, új Arculat

Sauvignon Blanc 2023 // Chardonnay 2022 // Pinot Noir 2022


Október első napjaiban futottunk össze Szijjártó Előddel, hogy megnézzük az új arculat első terveit. Akkorra szinte már el is fogytak a borok, amikkel nyár végén mutatkozott be nálunk, ő pedig négy hete folyamatosan szüretelt. „Két szombat délutánt leszámítva augusztus 26. óta meg sem álltunk.” – mondta kissé kialvatlanul, de jó lendülettel. Az újvilági hangulatú etyeki pincébe tavaly már 13 hektárról szüreteltek be szőlőt, ennek nagy részét pezsgőalapbornak.

Most viszont a csendes boroknak jött el az ideje: Sauvignon blanc, Chardonnay és Pinot noir. Mindháromból itt a friss évjárat.

Ez a három fajta, amiért Előd egyértelműen Etyek felé húzott a kezdetektől. Első generációs borászként sem átvenni, sem reformálni nem kellett, tiszta lappal indult. A három világfajtából kicsattanó ízű és helyhű borokat akart készíteni, így adta magát Etyek, ahol a pezsgős múlt hozta magával a két burgundi fajtát és az első ismert magyar sauvignon blanc is innen, az Öreg-hegyről indult.

Nekünk rögtön az elején ez a lényegre törő választék és a praktikus, emberléptékű pince tetszett meg leginkább. Az állványra állított hordók, a fényes betonpadlón guruló sárga villásemelő és a kitaposott bokacsizma látványa mindig újvilági birtokokat juttat eszünkbe. Ez fogadott minket, amikor Előd elhúzta etyeki pincéjének vasajtaját. Egy tucathordó, közel ugyanennyi mozgatható tartály, ragyogó tisztaság és természetes fénnyel bevilágított terek. Fél óra kocsiútra Budapesttől, de a pincében állva érzésre ez akár Új-Zéland vagy Kalifornia is lehetne. Az áthallás nem véletlen, Előd a szőlész-borász diploma után egészen a Napa-völgyig ment, ahol a legendás Harlan Estate-re jutott be gyakornokként. Itt tanulta meg, milyen körültekintéssel készül egy ezerdolláros Bordeaux blend, és 2019 januárjában ezzel az alapélménnyel kezdett saját birtok építésébe Etyeken. Azóta 5 szüret telt el ebben a szellemben. A feldolgozás gyors, a technológia pedig minimálisan, de minden lépésnél helyet kap: cél a lehető legtöbbet átmenteni a szüret kirobbanó ízeiből. A harsány sauvignon hűvösen és tartályban erjed, röviden érik. A szélesebb, finoman krémes chardonnay pedig már mustként burgundi hordóba kerül, vadélesztővel erjed, majd egy évig érik seprővel.

Egyetlen vörös a sorban a pinot noir. Itt a kézzel szedett fürtök egy része bogyózás nélkül, kocsánnyal erjed nyitott fakádban, majd érlelés után, a használt hordókból szűretlenül kerül a palackba.

Sauvignon Blanc 2023

A sauvignont először októberben kóstoltuk. Alig pár héttel a szüret után már előre járt, letisztult volt és élénk ízű. Előd jó arányérzékkel a szőlők 75%-át élénk savval, szeptemberben szüretelte, a negyedét pedig érettebben, magasabb cukorral, októberben szedte hozzá. A bogyózás után rögtön a présbe került, majd hűtött tartályban indult az erjedés. Míg illatban a finoman ásványos és élesztős jegyek is megjelennek, addig ízben és szerkezetben a fajta harsány, újvilági ízei: egres, vérnarancs, vágott fű. Az élénk sav csak úgy röpíti a kortyot. Előd szerint „borászatilag a legnehezebb fajta”, mégis arányaiban ebből terem a legtöbb a birtokon. Több parcella, több szüreti időpont, gondos erjesztés. Palackozás alig három hónap érlelés után januárban, helyben a pincénél.

teljes tétel: 10150 palack / Bortársaság tétel: 9000 palack

Chardonnay 2022

Citrus, méz, pörkölt magvak, vaj és só. Ezeket az ízeket juttatja eszünkbe a chardonnay friss évjárata, ami ebben a pillanatban a sor legkedvesebb bora is egyben. A fajta tankönyvi jegyei és a borász precíz stílusa találkozik. Szüret teljes érésben több parcelláról, majd préselés frissen, egész fürtökből. Egy éjszaka pihentetés után a letisztult must használt burgundi hordókba került, ahol vadélesztőkkel indult az erjedés. A végső krémes szerkezethez sokat hozzátett, hogy a 11 hónap alatt Előd minden héten visszajárt a hordókhoz és felkeverte a seprőt. Klasszikus, élvezetes, hosszú ízű, nagy élmény. 2023. szeptemberi palackozás.

teljes tétel: 1500 palack / Bortársaság tétel: 1300 palack

Pinot Noir 2022

Előd jól nyúl a fajtához, amit olyan kevesen értenek Burgundián kívül. Igazi kedvence a pinot, ez a fajta volt az egyik ok, amiért Etyeken kezdett birtokot építeni. A pezsgős hagyomány, a vékony héjú klónok, a meszes talaj, a filigrán vörösek és élénk savú pezsgőalapok mind egy irányba mutatnak. A friss évjárat ismét a súlytalan, mégis tartalmas vörös nehezen megfogható határán mozog. Az illatban meggylé, finoman teás, gyógynövényes illatok, a kristálytiszta utóízben eper, ribizli, gyümölcs. Ahogy a többi fajtánál, úgy itt is igazi türelemjáték kivárni a teljes érettséget, amit 2022-ben sem szalasztott el Szijjártó Előd és a szüretelők. A teljes termést egy napon hozták be a pincéhez, bogyózás után a legszebb fürtöket egészben hagyva (a teljes mennyiség 20%-a) indult az erjedés az egyedi gyártású fakádban.

Kerek három hétig tartó áztatás és finom csömöszölés után a friss bor használt burgundi hordókba került és 10 hónapon át érett. Stílusban félúton a gyümölcsbomba újvilágiak és a sokrétegű, finoman földes, gombás karakterű óvilági iskolapéldák között. 2023. szeptemberi palackozás.

teljes tétel: 960 palack / Bortársaság tétel: 800 palack

ÚJ ÉVJÁRATOK, ÚJ ARCULAT

SZIJJÁRTÓ ELŐD Sauvignon Blanc 2023

SZIJJÁRTÓ ELŐDSauvignon Blanc 2023

3 950 Ft
Polci ár3 950 Ft
Klub ár
3 753 Ft
SZIJJÁRTÓ ELŐD Chardonnay 2022

SZIJJÁRTÓ ELŐDChardonnay 2022

6 300 Ft
Polci ár6 300 Ft
Klub ár
5 985 Ft
A termék átmenetileg nem kapható
SZIJJÁRTÓ ELŐD Pinot Noir 2022

SZIJJÁRTÓ ELŐDPinot Noir 2022

6 900 Ft
Polci ár6 900 Ft
Klub ár
6 555 Ft

Listához adom