huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Üdítően vidám ital egy különleges birtokról - Bortársaság magazin

Üdítően vidám ital egy különleges birtokról

Steenberg, Dél-Afrika

Egy kiállításon háromszor sétáltunk el a dél-afrikai borok standja mellett, mire végül megkóstoltuk a sauvignon blanc pezsgőt. Aztán még egyszer. És még egyszer. Később utánajártunk, és megtudtunk néhány érdekességet a birtok múltjáról, így még egy okot tudunk, amiért rajonghatunk érte.

 

A Steenberg (magyarul Kőhegy) lábánál található birtokon ma szálloda és fine dining étterem várja a látogatókat. És rengeteg vadlúd, amik szabadon repkednek itt. Swaaneweide volt a terület eredeti neve, amit az alapító, Cahtarina Ras adott 1682-ben. A névadás ('ahol a hattyúk esznek') ugyan téves volt  - az itt élő tüskésszárnyú vadludakat tévesztette össze a fekete hattyúkkal - a lényeg, hogy ez Dél-Afrika egyik legrégebbi farmja.

Nemcsak a birtok különleges hanem az alapító élettörténete is.  A német származású Catharina Ustings 22 évesen, özvegyként, férfiruhába bújva érkezett Fokvárosba. 1662-ben ez a vidék vad volt, ehhez méltó törvényekkel. Két hónap elteltével már egy helyi polgár, Hans Ras felesége volt, akit megkéseltek a mennyegzőjük napján, de túlélte; később viszont egy oroszlán végzett vele. A legendák szerint Catharina azonnal lóra pattant, és még aznap kilőtte az oroszlánt. Második férjét egy portyázó törzs harcosai ölték meg, a harmadikat pedig egy elefánt taposta halálra.

36 évesen öt gyerekkel maradt magára. Valamilyen belső erőtől hajtva ekkor sem adta fel, és rendületlenül tette tovább a dolgát. Gyermekeivel a Tokai-völgybe költözött a Steenberg-hegy lábához, és elkezdett művelni egy földdarabot Matthys Michelse, egy német farmer társaságában, aki ötödik és egyben utolsó férjeként túl is élte őt.

Catharina eldöntötte, hogy dacolva a szokásokkal, saját földtulajdont szerez. 1682-ben Fokváros kormányzójától kapta azt a területet, ahol megalapította a Steenberg birtokot. A feljegyzések szerint 1695-ben készítettek itt először bort

Listához adom