huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Újdonságok Chablis-ból - Bortársaság magazin

Újdonságok Chablis-ból

Ezeknek a feszes, citrusos savú ritkaságoknak most van itt az ideje. Champagne közeli szomszédja, Burgundia távoli kiszögellése Chablis, az apró és fagyos régió nyakas francia borászokkal.

Itt a dűlők meghatározó alapja a kimmeridge-i mészkő, agyagból és osztrigafosszíliákból álló kompakt keverék, az egyik legértékesebb talaj, amin chardonnay terem.

Most érkezett újdonságaink között a Lavantureux család hordós érleléstől kikerekedett borai, két dűlős tétel a klasszikus stílusú William Fevre-től és új évjáratok biodinamikus választékunk egyik legeredetibb birtokáról, a Chateau de Béru-től. A borokat természetes környezetükben, fehér húsú halak, nagy szemű sókristályok, tengeri spárga, osztriga és illatos citromok társaságában kóstoltuk. Ha főzünk melléjük, ezek a Chablis legjobb barátai.

Lavantureux

Domaine Lavantureux Chablis 2019
Májusban mutattuk be először a Lavantureux család jellegzetesen mély ízű borait Chablis-ból, most pedig új évjáratra váltunk. 2019-ben a megszokott mennyiség fele jutott a pincébe, a must viszont ennél koncentráltabb, érettebb ízű volt. Ez a borokban is megvan, az összkép gazdagabb, sárgább jegyekkel, mézzel, mellette azzal a feszültséggel, ami csak az itt termett borokra jellemző. Jártasságon alapuló szőlőmunka, a frissen szántott köves sorokban 40-50 éves chardonnay-tőkék, precíz és gyakorlatias borkészítés sokadtöltésű burgundi hordók között, őszintén, tisztán.

Domaine Lavantureux Chablis Vauprin 2020
Roland Lavantureux a 70-es években kezdett palackozni Lignorelles-ben, a családi birtokon. Egészen addig a felmenők a vidékre jellemző 132 literes feuilette hordókban szállítottak a párizsi piacra. Az utóbbi negyven évben az 5 hektár családi szőlő 20 hektárra bővült, idős chardonnay-parcellákkal a környék mérvadó dűlőiben. Legfontosabb közülük a Vauprin, a falu déli lejtője és egyben a borvidék egyik legmagasabb pontja. A megszokottól eltérően, ahogy minden borukat, ezt is hordóban érlelik. 

2020 minden idők legkorábbi szürete és egyben az első organikusan művelt évjárata volt a Lavantureux családnál. A Vauprin új évjárata mégis mindent megad, amit egy Chablis-tól várhatunk, sőt. A citrusos, feszes kortyot kivételesen tiszta fás jegyek, nagyvonalú koncentráció egészíti ki. Borász és borvidék kiváló összjátéka.

Domaine Lavantureux
Domaine Lavantureux

„Rendhagyó a stílusunk, hordót használunk érlelésre, ami Chablis-ban kevésbé jellemző. Ezzel hozzuk egyensúlyba az erős helyi adottságot, a cizellált, feszes szerkezetű boroknak a hordó adja a gazdagságot és mélységet. Így egyszerre jelenik meg a sűrűség és a sós feszültség a kortyban” – Arnaud Lavantureu

Chateau de Béru Chablis "Terroirs de Béru" 2020
Birtokbor a Béru-hegy több parcellájáról házasítva, 40 éves tőkékről, az egész vidéket meghatározó kimmeridge-i mészkőtalajról. Egészfürtös préselés után spontán erjedés és másfél év érlelés seprőn, használt hordóban. Egyedi karakter, oxidatív jegyek, csonthéjasok, kombucha, kamilla, fehér húsú gyümölcsök és precíz szerkezet.

Athénaïs de Béru sikeres karriert hagyott hátra, amikor 2006-ban visszatért a pénzvilágból és átvette apjától a családi birtokot. Az első naptól alapvetésként kezelte az organikus művelést, az átállás után pedig hamar jött a következő lépés, 2011-től certifikált biodinamikus a teljes birtok. A borok spontán, főleg hordóban erjednek, majd hosszabb érlelés után szűretlenül kerülnek palackba, minimális mennyiségű vagy hozzáadott kén nélkül. A birtokborhoz a Béru-hegy több parcelláját házasítják, a borvidéken megszokott pontos és éles karaktert pedig a beavatkozásmentes borkészítés és hosszú érlelés kerekre csiszolja. A Béru borok puhábbak, széles szerkezetűek, oxidatív jegyekkel és nagyon nagy energiával

Chateau de Béru Chablis "Orangerie" 2019

Chateau de Béru Chablis "Orangerie" 2019
Kivételes bor a mindössze félhektáros Orangerie területről. A chateau ősi kőfalaival körülvett parcella sajátossága, hogy tiszta mészkő helyett itt meghatározó talaj az agyag, a bor pedig pont emiatt lóg ki a sorból. Ezesetben is megjelenik az oxidatív karakter, amit illatban sokféle citrusos jegy egészít ki, kortyban pedig kerekség, tartalom, puhább, lédús ízek.

Athénaïs de Béru sikeres karriert hagyott hátra, amikor 2006-ban visszatért a pénzvilágból és átvette apjától a családi birtokot. Az első naptól alapvetésként kezelte az organikus művelést, az átállás után pedig hamar jött a következő lépés, 2011-től certifikált biodinamikus a teljes birtok. A borok spontán, főleg hordóban erjednek, majd hosszabb érlelés után szűretlenül kerülnek palackba, minimális mennyiségű vagy hozzáadott kén nélkül.

Chateau de Béru
Chateau de Béru

Chateau de Béru Chablis "Clos Béru Monopole" 2018
A birtok emblematikus parcellaszelektált bora egy 4 hektáros területről érkezik, a chateau közvetlen közeléből, a 12. században épült kőfallal körülvéve, sűrűn telepített 40 éves tőkékkel. Egészfürtös préselés után spontán erjedés következik, majd két és fél év nagyhordós érlelés és további fél év palackos érlelés. Intenzív, erőteljes, minden részletében vibráló és minerális.

Athénaïs de Béru sikeres karriert hagyott hátra, amikor 2006-ban visszatért a pénzvilágból és átvette apjától a családi birtokot. Az első naptól alapvetésként kezelte az organikus művelést, az átállás után pedig hamar jött a következő lépés, 2011-től certifikált biodinamikus a teljes birtok. A borok spontán, főleg hordóban erjednek, majd hosszabb érlelés után szűretlenül kerülnek palackba, minimális mennyiségű vagy hozzáadott kén nélkül.

William Fevre Chablis 2020
Az 1959 óta jegyzett birtok régi klasszikusa francia választékunknak, a kapcsolatot pedig tovább erősíti, hogy Champagne-választékunk legújabb birtoka, az Henriot és a William Fevre vezetése egy kézben fut össze. A Févre család egyébként jóval régebb óta, közel 250 éve műveli a borvidék embert próbáló dűlőit, mára pedig a Maisons & Domains Henriot kezelésében Chablis egyik legnagyobb birtokává alakult 78 hektárnyi saját szőlővel és további bérelt területekkel.

A birtokbor szerepe változatlanul, hogy a borászat stílusának és a borvidék legjellegzetesebb jegyeinek jó arányú ötvözetét adja. Stílusa tradicionális, a citrusosan hűvös illatot precíz és gondosan szerkesztett korty követi hosszú savérzettel.

William Fevre Chablis 2020

William Fevre Chablis Vaillons 2019 Premier Cru
Az 1959 óta jegyzett birtok régi klasszikusa francia választékunknak, a kapcsolatot pedig tovább erősíti, hogy Champagne-választékunk legújabb birtoka, az Henriot és a William Fevre vezetése egy kézben fut össze. A Févre család egyébként jóval régebb óta, közel 250 éve műveli a borvidék embert próbáló dűlőit, mára pedig a Maisons & Domains Henriot kezelésében Chablis egyik legnagyobb birtokává alakult 78 hektárnyi saját szőlővel és további bérelt területekkel.

A birtok egyik legfontosabb premier cru területe, a Vaillons jól példázza, mennyire fontos eleme a Chablis tájnak és talajának a mészkő. Az értékes kőzetnek legalább négyféle változata keveredik itt, ahonnan ehhez a borhoz is szüreteltek. Karaktere tartalmas, húsos és intenzív, virágokkal és fehér húsú gyümölcsökkel egyaránt. Gravitációs feldolgozás után fele hordókban, fele pedig tartályban erjedt és érett 14 hónapon át.

William Fevre
William Fevre

William Fevre Chablis Bougros 2019 Grand Cru
Az 1959 óta jegyzett birtok régi klasszikusa francia választékunknak, a kapcsolatot pedig tovább erősíti, hogy Champagne-választékunk legújabb birtoka, az Henriot és a William Fevre vezetése egy kézben fut össze. A Févre család egyébként jóval régebb óta, közel 250 éve műveli a borvidék embert próbáló dűlőit, mára pedig a Maisons & Domains Henriot kezelésében Chablis egyik legnagyobb birtokává alakult 78 hektárnyi saját szőlővel és további bérelt területekkel.

Chablis központi részén, a borvidék teljes méretéhez viszonyítva apró hegyoldal, ahol a grand cru dűlők összpontosulnak. Ezek közül a legszélső, nyugatra fekvő parcella a Bougros, ahonnan ehhez a borhoz is szüreteltek. A birtok borait kóstolva, egyre feljebb lépegetve érti meg az ember, mit képvisel a grand cru kategória. Mineralitás és erőteljes savérzet finomra hangolt, végtelenül arányos és elegáns összjátéka. Gravitációs feldolgozás után fele hordókban, fele pedig tartályban erjedt és érett 15 hónapon át.

Listához adom