huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Vad fajta, vadélesztő - Bortársaság magazin

Vad fajta, vadélesztő

Mérész Sándor Projekt – Sauvignon Blanc 2018 Mérész Sándor, az Etyeki Kúriánál régóta készít fajtajelleges, élénk ízű és makulátlan borokat.

A szőlőben akár négyzetméterenként váltakozó, (az adott mésztartalomhoz illeszkedő) klónok és alanyfajták, a pincében steril környezet és a legmodernebb eszközök. Az évjáratok alatt kimunkált, stabil stílusban készített borok mellett, a kísérleti tételeknek is maradt hely az etyeki pincében. Ezek a borok ’Mérész Sándor Projekt’ gyűjtőnév alatt kerülnek palackba. Az egyik ilyen „projektbor” pont egy sauvignon blanc volt 2018-ban.

 

Nincs értelme küzdeni ellene

Nehéz eset a sauvignon – kezdi Sándor. A szőlőben brutális vegetatív növekedéssel, a pincében nehézkes erjedéssel. A vad növekedés ellen olyan alanyokat használunk, amik igyekeznek visszafogni a tőkéket, az erjedés alatt pedig egyik szemünket végig rajta tartjuk… Vad fajta, nincs értelme küzdeni ellene. Én ilyen állapotban szoktam igazán megszeretni – mutat a pohárra, amiből a tartálymintát kóstoljuk.

2018

Az utóbbiak közül a legjobb évjárat volt. Főleg, ha sauvignon-ról beszélünk. Két nagy vihar között, két nap alatt szüreteltük: a korábbi, augusztus 14-i esőből valamennyit felvettek a tőkék, így az alapanyag is hígult, aminek ez esetben örültünk. Amint felszáradtak a sorközök, mi indultunk és még a nagy augusztus 20-ai vihar előtt letudtuk a sauvignon szüretét.

Több réteg, széles korty

Ennél a bornál több réteget, széles kortyot és krémes struktúrát szeretnénk. Három területről, három klón fürtjeit szüreteltük hozzá. Van egy hűthető présünk, a bogyók felét abban áztattuk egy éjszakán át. Már ettől tartalmasabb lett, de ami a krémes ízt hozta, az a vadélesztő. Az ülepített mustot ezzel oltottuk be, egy hétre rá pedig egy klasszikus élesztő vette át az erjesztést. Mivel ilyenkor is szeszélyes a fajta, naponta kétszer szoktuk mérni a cukorfokot és ha lassul az erjedés, mi besegítünk, levegőt adunk az élesztőknek. Három hónapig érett tartályban, finomseprőn, pár százaléka pedig egy új Seguin Moreau hordóban.

 

Listához adom