Vega Sicilia – Megérkezett az idei allokáció
Minden év végén névre szóló, írásos levelet kapunk, benne egy keményfedeles kiadvánnyal az év legfontosabb pillanatairól, fényképekkel és a rövidesen érkező borok leírásával. Az egész nagyon ünnepélyes és időtlen. A Vega Siciliánál megadják a módját az éppen piacra kerülő boroknak.
Az új allokáció megérkezett hozzánk is, már elérhetők a webshopban és a Lánchíd utcai boltunkban.
Van, hogy teljes borvidékek sikere múlik egy-egy birtokvezető határtalan fantáziáján. Ribera del Duero története is így forrott össze a Vega Sicilia birtokéval, aki mögé örömmel soroltak be a régió útkereső borászai. Az eredeti birtokot Eloy Lecanda alapította 1864-ben. A Bordeaux-ból hozott vesszők terméséből kezdetben brandy és likőrök készültek itt, az első igazi Vega Sicilia bor 1915-ben került palackba. Egészen 1927-ig ez volt az egyetlen jegyzett borászat a környéken, de túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a nagy könyvbe csak 1982 után írta be magát, amikor már a baszk Álvarez családhoz tartozott.
November végén Gonzalo Iturriaga de Juan (borász) vezetésével kóstoltuk végig az aktuális Vega Sicilia sor legfényesebb borait. Az erőtől dúzzadó Pintia és az arisztokratikus Unico sokadjára inspirál bennünket. A gyantától és zöldfűszerektől illatozó Valbuena kóstolása pedig azonnal visszarepített minket 2022 tavaszára, amikor utoljára jártunk a birtokon és Enrique Macías szőlésszel nem csak az évszázados telepítéseket, hanem a parcellák közé tűzdelt tölgyeseket is bejártuk. Füvesemberként mutogatta a mandulafenyők tobozait, közben borókbogyókat, tűlevelűeket és verbénát szaglásztunk, csillogó gipszkristályokat gyűjtöttünk a földről. Ezek mind olyan fontos alkotói a Vega Sicilia boroknak, mint a tempranillo és a csúcsra járatott borászati lépések.
A teljes allokációt IDE kattintva találja.