VERMOUTH DI TORINO
Az éttermi menüket a megosztható, kistányéros fogások, a bárok választékát pedig a keserédes, szomjoltó vermutok rázták fel az utóbbi pár évben.
Deres falú, vastagtalpú poharak, csörgő jégkockák, közte borostyánszínű sűrű itallal, vékony szelet naranccsal. Pár éve még tanultuk, szoktuk az ízeit, ma viszont már elképzelni sem tudjuk választékunkat vermutok nélkül.
A meghatározó nevek szinte mindegyike három „vermutfővároshoz” köthető, a spanyol Reus, a francia Chambery és az olasz Torinó, ahol a legnagyobb kultúrája van a gyógynövényekkel aromatizált boroknak. Ma ismert formájában először Torinóban készült, 1786-ban. Azóta alapvetés, hogy a vermut 75%-ban borból van, a beáztatott gyógynövények között pedig bérelt helye van a wermut-nak, vagyis fehér ürömnek. Bár sokan magasabbra tippelik, egy vermut alkoholtartalma a borokéhoz közeli, általában 16-17%.
A Reus-ból felfedezett és hamar közönségkedvenccé érett Fot-li után most Piemont, Torinó környékéről válogattunk a legismertebb márkáktól az apró, párszáz palackos vermutokig, szinte mindenbe belekóstoltunk.

BÈRTO by Antica Distilleria Quaglia
Klasszikus, de semmiképp sem közhelyes vermutot kerestünk. Olyat, ami bárki poharában értelmet nyer majd. Figyeltünk az intenzív ízekre, kerültük a bódítóan cukros, alkoholos karaktert. Hamar kiderült, hogy a Bèrto-lesz a következő nagy kedvencünk.
„Vannak gyógynövények, amik piemonthoz kötődnek és sehol máshol nem teremnek a világon. A mi lepárlónk pedig több, mint száz éve működik és használja ezeket a füveket a vermutkészítésben.” - mondja Carlo Quaglia, az alapító dédunokája, aki egy személyben ügyvezető, tulajdonos és az italok értelmi szerzője is. Az 1890-es alapítású artizán lepárlóban minden szál nála fut össze. Termeszt, válogat, kivonatol, házasít. Akár egy champagne háznál, itt is ezer összetevőből áll össze a végkifejlett, a sűrű és illatos extraktumokból patikamérleggel, házasítanak az alapborhoz, ami piemonti termelőktől érkezik a lepárlóba.
„A Tenuta Sussambrino az illatok és ízek otthona, egy 20 hektáros organikus farm Monferrato dombjai között, ahol kísérletezzünk a természettel. Itt termesztjük az olyan aromás növényeket, mint a citromfű, zsálya, kakukkfű és a levendula, hogy biztosítsuk a friss, helyi forrásból származó összetevőket, amiket csúcspontjukon szüretelünk.” – folytatja Carlo. A Bèrto vermutok titka a jó bor és a gyógynövények mellett a kivételesen hosszú, két hónapos áztatás.
A Bèrto rögtön két színben és literes palackokban érkezett a Bortársaság választékába.
BÈRTO Vermouth di Torino Rosso
Finom piemonti borok, aromás gyógynövények és egzotikus fűszerek. Az alapbort olyan helyi és világfajták adják, mint a cortese, arneis, chardonnay, trebbiano, bombino, verdeca és barbera d'asti. A gazdag és fűszeres karakter mellett is átütő tiszta, boros karaktere van. Az illatban citrusok és vanília jelenik meg, a korty sűrű folyású, puhán fut, az íze hosszan kitart, az édes végig egyensúlyoz benne a keserűvel.
Meghatározó fűszerek, gyógynövények: üröm, encián, vérnarancs, rebarbara, menta.
Magában, vagy szódával és narancsszelettel szeretjük legjobban, de americano és negroni koktélokhoz is izgalmas választás.


BÈRTO Vermouth di Torino Bianco
Finom piemonti borok, aromás gyógynövények és egzotikus fűszerek. Mély, hosszan áztatott, borostyánszínű vermut bianco. Az alapbort olyan helyi és világfajták adják, mint a cortese, arneis, chardonnay, trebbiano, bombino, verdeca és moscato d'asti.
Az illat szantálos, citrusolajos, finoman fás. Mellette fehér virágok, vanília, fahéj és töppedt szőlő érződik. Ízre végtelen összetett, sűrű és puha folyású, testes, finoman fanyar.
Meghatározó fűszerek, gyógynövények: üröm, rebarbara, vérnarancs, citrom, zsálya
Magában, vagy szódával és citromszelettel szeretjük legjobban.



BÈRTOVermouth Rosso „Ross da Travaj” (1 l)

BÈRTOVermouth Bianco „Aperitiv dla Tradission” (1 l)
CHINATI VERGANO
Az artizán Bèrto mellett is különutas ritkaságnak számít a Chinati Vergano, amit léptékeiben leginkább egy garázsborászathoz tudnánk hasonlítani. Mauro Vergano 1970-ben kezdett vermutokkal kísérletezni Asti csendes végében működő műhelyében, akkor még saját fogyasztásra. Kóstolónk csak úgy lehetett teljes, ha a nagy márkáktól az egészen obskúrus, szájhagyomány útján terjedő nevekig, mindenkitől válogatunk. Utóbbi végletet képviselte a Chinati Vergano ahonnan elsöprő ízű, boros karakterű, végtelen összetett vermutokat kaptunk.
Kedvencünk volt a Bianco, aminek alapja minimális beavatkozással készült moscato és cortese házasítása. Két helyi fajta, ami kiemeli egymás erősségét, előbbi aromatikus karaktert, utóbbi pedig frissességet, jó savakat hoz magával. A gyógynövények között domináns a kakukkfű, majoranna, bazsalikom és oregánó, mellette citromhéj és üröm adja a markánsabb ízeket. Karamell és vörös fajták nélkül készül, így maradt fehér, virágos illatú és keserédes. Az ismerős vermutokhoz képest teljesen más világ: szőlőleves, frissítő ízekkel, lédús szerkezettel, kerekséggel. Hidegen magában, vagy nagy jégkockára öntve, citromhéjjal és szódával is nagy élmény. Spéci.


