huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Veszprémi Érseki Pincészet - Bortársaság magazin

Veszprémi Érseki Pincészet

Dicsfény, világfajták, szakrális színek.

 
 
 

A veszprémi egyik a tizenkét római katolikus egyházmegyénkből. Magyarország első püspökségeként Szent István alapította, a Balatont északról öleli körbe, központja és szíve a veszprémi vár, szőlőskertje pedig 750 éve ugyanaz a párhektáros liget Mindszentkállán. A 90-es évekig szinte kizárólag ez az ősi dűlő látta el miseborral az országot. Most új szereplőkkel és új célok mentén kezdtek azon dolgozni, hogy új minőséget, ismert borbirtokot hozzanak létre ezen a különleges helyen, a Káli-medence tanúhegyei között.

1277
Mindszentkálla határában egy öreg kőkeresztnél indul az a szűk kaptató, ami felvezet az érsekség szőlőskertjébe. A négyhektáros birtok története egészen 1277-ig nyúlik vissza, amikor egy birtokcsere folytán került az akkori püspökséghez. Szinte valószerűtlen, mégis igaz, hogy ezek a szőlők az elmúlt 750 évben jogfolytonosan a Veszprémi Érsekséghez (jogelődje a Veszprémi Püspökség) tartoztak. Az államosítás után például csak a főszámvevő leleményességén múlott, hogy a szőlő a püspökségé maradhatott: a legenda szerint egy kocsinyi fával kenyerezték le a felelősöket.

 
 
 

A birtok leglátványosabb pontjának régi ragadványneve a Püspökdomb. A tetején állva a medence tanúhegyeit szokatlan szögből látni, és tiszta időben egészen Szigligetig fut a tekintet. A domboldalban ereszkedve csillámló vulkáni üveg, bazalt, tufa, andezit és mészkődarabok fordulnak ki a földből. A körbetelepített domb déli oldalát az utóbbi pár évtizedben visszavette a természet. Több hónap földmunka és gyomlálás után az elvadult akácos alól régi teraszok bukkantak elő. A szárazrakott kőfalakat valamikor a 14. században építhették. Szinte szabályként írható fel, hogy az ekkora múltú területek egyben az adott régió legjobbjai közé tartoznak. Borászati stílustól függetlenül, az itteni borokat mélyen áthatja a vibráló ásványosság, egy egyedi szerkezet melegséggel, telt és érett ízekkel.

2021
Egyházi háttér, kivételes hely, mély helyismeret, hosszú távra tervezés - A lehető legjobb alapokra kezdett építkezni Benesch Antal, amikor 2021 márciusában felkérték, hogy rendezze a sorokat (szó szerint és átvitt értelemben) és vezesse a birtokot, ami innentől nem a helyi és szertartásos fogyasztásra, hanem a modern és precíz borkészítésre, egyedi és válogatott borokra épül. Anti Pannonhalmán és a Szent György-hegyen szerzett tapasztalatai Marlborough-ban ellesett szemlélettel és precizitással egészülnek ki. Középpontban a jókor leszedett gyümölcs és a kicsattanó ízek. Udvardy György érsek atya hívása mellett a döntéskor az is sokat nyomott a latba, hogy a birtok két fehér fajtára épül, amikkel mindennél jobban szeret dolgozni. Ez a rajnai rizling és a sauvignon blanc.

 
 
 

Tankönyvi és tiszta ízek
A nosztalgikus érzések és az időtálló metódusok közül legkevesebb a borkészítésben kapott helyett. Míg a dűlők múltja évszázados, a borászati elgondolás friss és naprakész, tűpontos és precíz. Az újvilági sztenderdhez hasonlóan ezekben a borokban is a nyomatékgörbe csúcsát a primőr gyümölcsök, a fajtajegyek biztosítják. Tankönyvi és tiszta ízek őszibaracktól a citrusokon át, mértani arányok egyensúlyban savval, cukorral, sűrűséggel. A csavar az a mélyen ható és vibráló vulkanikus jegy, ami a hely szellemeként minden borban ott van.

A Bortársaság választékában most az érsekség négy bora jelenik meg. A címkék és az arculat ezer szálon, színekkel, formákkal és latin kifejezésekkel kötődik Veszprém szakrális életéhez, a Veszprémi Érsekséghez. A birtokborok (Vesprim Infula - püspöksüveg) barokk puttói és a fajtaborok (Mandorla - dicsfény) női és férfi alakjai mindig is ott voltak az Érseki Palota falain.

Vesprim Infula Blanc 2022
A Veszprémi Érsekség fehér birtokbora a pince meghatározó fajtáival két eltérő karakterű területről házasítva. Fele rajnai rizling, amit 30%-ban sauvignon blanc, 20%-ban pedig olaszrizling egészít ki. Míg Mindszentkállán a vulkanikus bazalt és riolit mellett a mészkő határozza meg a borok stílusát, addig Felsőörsön jóval kevésbé köves, inkább termékeny és agyagos a föld, így ez a terület a kerekebb, lédúsabb karaktert hozta a borba. A három fajtából mind a két területen szüreteltek, a kézi válogatás után a pincénél irányított, hűtött erjesztés következett, majd három hónap érlelés ugyanígy tartályban, finomseprőn. Az áprilisi töltéskor már élénken lehetett érezni azt a csonthéjas, barackos, sárgaalmás illatot, ami most is megvan a borban. A veszprémi érsekség miseborának címkéjét az érseki palota díszebédlőjének motívumai ihlették.

Vesprim Infula Rouge 2021
A Veszprémi Érsekség vörös birtokbora arról a mindszentkállai területről, amit 750 éve jogfolytonosan az egyházmegye művel. A két fajtából (kékfrankos és cabernet sauvignon) összesen egy hektárról szüreteltek, a kézzel válogatott gyümölcs része bogyózva, része pedig egész fürtökben került az erjesztőtartályokba. Préselés után 11 hónap hordós érlelés következett fele részben magyar, fele részben francia hordókkal. Erős belépő, a birtok első vörösbora gazdag és lehengerlő, újvilági borokra jellemző precizitás, illatban marcipán, cseresznye, szeder és dohány. Ízben érett szilva és meggy. A Vesprim Infula borok címkéit az érseki palota díszebédlőjének motívumai ihlették.
Kis tétel, összesen 1500 palack készült.

Mandorla Sauvignon Blanc 2022
Az újvilági és óvilági stílusú sauvignon ízei a legjobb arányban keverednek a Veszprémi Érsekségnél. Az alapot egy összesen 1,5 hektáros parcelláról szüretelték abban a dűlőben, ami 750 éve jogfolytonosan az érsekség művelése alatt áll. A két szüreti időpontot két külön erjesztési technológia és érlelési folyamat követte. A szeptember elején szedett sauvignon rövid áztatás után hűtve és reduktívan erjedt, ez a savra hangolt rész. Míg a szeptember közepén szedett, már jóval érettebb szőlőből préselt must a seprő folyamatos keverése mellett erjedt és érett kerekre. A két alapbort 4 hónap érlelés után házasították, majd áprilisban palackozták. A Mandorla címkék női alakjait az érseki palota díszebédlőjének motívumai ihlették.

Mandorla Rajnai Rizling 2022
A birtok legfényesebb borához az alapot három hektárról válogatták azon a mindszentkállai területen, ami 750 éve jogfolytonosan az érsekség művelése alatt áll. Tankönyvi rizling jegyek, sárgabarack, méz, ízben őszibarack mellett finoman sós, élénken savas karakter. Kézi szüret után a must hűtött tartályokba került, az erjedés után a tétel fele mozgatás nélkül, míg másik fele a seprő folyamatos felkeverése mellett érett. A Mandorla címkék női alakjait az érseki palota díszebédlőjének motívumai ihlették.

Közös történetünk további borokkal folytatódik.

Listához adom