huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Champagne Vilmart & Cie - Bortársaság magazin

Champagne Vilmart & Cie

Ötödik generációs, 11 hektárnál mégsem nagyobb a Vilmart, a vájtfülű champagne-rajongók nagy kedvence.

Ötödik generációs, 11 hektárnál mégsem nagyobb a Vilmart, a vájtfülű champagne-rajongók nagy kedvence. Champagne-ban a szakma legjobbjai találkoznak, bizonyos szint fölött már nem a minőség, csak a stílus különbözteti meg a házakat, a legtöbbet kóstolt profik mégis kizárólag szuperlatívuszokban tudnak fogalmazni, amikor a Vilmart-ról beszélnek. A családi birtok stílusa a klasszikusokhoz nyúl vissza, mégis teljesen egyedi: patinás, szikár, mély ízű és szikrázó fényű. A nagyvonalú borászt 2019-ben ismertük meg, három évvel később pedig megérkeztek hozzánk az első palackok.

 
 
 

A történet
1890-ben indult, Désiré Vilmart alapította a házat Rilly-la-Montagne szívében, a Montagne de Reims lábánál. Tőle fia, Charles, majd unokája, Renan vette át. A Vilmart már ekkor meghatározó és független szereplője volt a borvidéknek. A második világháború után Renan újjáépítette az épen maradt pincék felett lerombolt épületet, és azóta is itt fogadják a látogatókat.

1963-ban Renan veje, az asztalos René Champs vette át a Vilmart vezetését. Az apóstól kapott tapasztalatot jó érzékkel formálta át: 1970-től a szőlőben biodinamikával kísérletezett, a pincét pedig nagyhordókkal töltötte meg. 1989-től fia, Laurent Champs csatlakozott, aki 1995-ben teljesen átvette a birtok vezetését. Az alapokat mind megtartotta, a részleteket viszont ahol csak lehetett finomhangolta. Nagyvonalú karakter, nyugalommal a hangjában és precíz megfogalmazással beszél a birtokról. Ő most a borvidék egyik legtöbbre tartott termelője.

 
 
 

A szüretig
az összes saját területet maguk művelik, amiből a legtávolabbi is a falu határában van, alig egy kilométerre a pincétől. A fajtaösszetétel rendhagyó, a falu szőlőinek 90%-a pinot noir, a Vilmart területek többsége viszont chardonnay. A pincéhez a kezdetektől csak saját szőlő érkezik, az egyetlen szomszéd, aki jó években beszállítja a termését, Laurent unokatestvére. 

Erre a chardonnay-ra nem tudtam nemet mondani. Ugyanúgy műveli, mint mi, ráadásul közvetlenül a legjobb területünk mellett van. Emiatt a kevés vásárolt szőlő miatt hagytam el végül az RM-titulust (Récoltant Manipulant – grower birtok). – teszi hozzá Laurent

 
 
 

A szüret után
nem meglepő, hogy csak a legjobb fürtök jutnak el a pincéhez, ahol egészben, bogyózás nélkül kerülnek a sokat látott 50 éves Coquard-présbe. Lassú borkészítés következik, a must gravitációval ülepszik, majd hordókba kerül, ahol saját élesztővel erjed. Tíz hónap érlelés után a borokat palackozzák, indul a második erjedés, a non-vintage esetén 3-4 év, míg a vintage esetén 5-8 év palackérleléssel.

Elsősorban bort készítek, ez adja mindennek az alapját. A pezsgősítés pedig a ráadás, a legnagyobb örömömre. – Laurent Champs.

A Vilmart stílusa
kimunkált és rendkívül élvezetes. Mélyen ható ízek, érettség, pontos és élénk savval, szikrázó fénnyel, lassú és gazdag habzással. Minden alapbor fahordóban erjed, a must természetes almasavtartalmát pedig az átlaggal ellentétben nem hagyják erjedni, hanem átmentik a borba – két olyan alaplépés, amihez csak páran értenek olyan jól, mint a Vilmart-nál.

 
 
 

Grande Reserve
Non-vintage, pinot noir alapon.
Rilly-la-Montagne, Premier Cru, 30 éves tőkék
70% pinot noir; 30% chardonnay 
erjedés 40-50 hektós nagyhordókban, 10 hónap érleléssel
dosage: 9 g/l

Grand Cellier
A Vilmart legismertebb bora, a stílusjegyek itt a legerősebbek.
Rilly-la-Montagne, Premier Cru, 30 éves tőkék
70% chardonnay; 30% pinot noir
erjedés 40-50 hektós nagyhordókban, 10 hónap érleléssel
dosage: 8 g/l

Coeur de Cuvée 2014

VILMART & CIE Coeur de Cuvée 2014 Premier Cru

VILMART & CIECoeur de Cuvée 2014 Premier Cru

53 500 Ft
Polci ár53 500 Ft
Klub ár
50 825 Ft

Coeur de Cuvée 2014
Ikonikus presztízsbor, ami Laurent első évjárata óta készül.
Rilly-la-Montagne, Premier Cru, 55 éves tőkék
80% chardonnay; 20% pinot noir
erjedés 225 literes hordókban, 10 hónap érleléssel
5 év érlelés palackban
2021. márciusi degorzsálás
dosage: 7 g/l

Listához adom