huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Champagne Vilmart & Cie - Bortársaság magazin

Champagne Vilmart & Cie

Ötödik generációs, 11 hektárnál mégsem nagyobb a Vilmart, a vájtfülű champagne-rajongók nagy kedvence.

Ötödik generációs, 11 hektárnál mégsem nagyobb a Vilmart, a vájtfülű champagne-rajongók nagy kedvence. Champagne-ban a szakma legjobbjai találkoznak, bizonyos szint fölött már nem a minőség, csak a stílus különbözteti meg a házakat, a legtöbbet kóstolt profik mégis kizárólag szuperlatívuszokban tudnak fogalmazni, amikor a Vilmart-ról beszélnek. A családi birtok stílusa a klasszikusokhoz nyúl vissza, mégis teljesen egyedi: patinás, szikár, mély ízű és szikrázó fényű. A nagyvonalú borászt 2019-ben ismertük meg, három évvel később pedig megérkeztek hozzánk az első palackok.

 
 
 

A történet
1890-ben indult, Désiré Vilmart alapította a házat Rilly-la-Montagne szívében, a Montagne de Reims lábánál. Tőle fia, Charles, majd unokája, Renan vette át. A Vilmart már ekkor meghatározó és független szereplője volt a borvidéknek. A második világháború után Renan újjáépítette az épen maradt pincék felett lerombolt épületet, és azóta is itt fogadják a látogatókat.

1963-ban Renan veje, az asztalos René Champs vette át a Vilmart vezetését. Az apóstól kapott tapasztalatot jó érzékkel formálta át: 1970-től a szőlőben biodinamikával kísérletezett, a pincét pedig nagyhordókkal töltötte meg. 1989-től fia, Laurent Champs csatlakozott, aki 1995-ben teljesen átvette a birtok vezetését. Az alapokat mind megtartotta, a részleteket viszont ahol csak lehetett finomhangolta. Nagyvonalú karakter, nyugalommal a hangjában és precíz megfogalmazással beszél a birtokról. Ő most a borvidék egyik legtöbbre tartott termelője.

 
 
 

A szüretig
az összes saját területet maguk művelik, amiből a legtávolabbi is a falu határában van, alig egy kilométerre a pincétől. A fajtaösszetétel rendhagyó, a falu szőlőinek 90%-a pinot noir, a Vilmart területek többsége viszont chardonnay. A pincéhez a kezdetektől csak saját szőlő érkezik, az egyetlen szomszéd, aki jó években beszállítja a termését, Laurent unokatestvére. 

Erre a chardonnay-ra nem tudtam nemet mondani. Ugyanúgy műveli, mint mi, ráadásul közvetlenül a legjobb területünk mellett van. Emiatt a kevés vásárolt szőlő miatt hagytam el végül az RM-titulust (Récoltant Manipulant – grower birtok). – teszi hozzá Laurent

 
 
 

A szüret után
nem meglepő, hogy csak a legjobb fürtök jutnak el a pincéhez, ahol egészben, bogyózás nélkül kerülnek a sokat látott 50 éves Coquard-présbe. Lassú borkészítés következik, a must gravitációval ülepszik, majd hordókba kerül, ahol saját élesztővel erjed. Tíz hónap érlelés után a borokat palackozzák, indul a második erjedés, a non-vintage esetén 3-4 év, míg a vintage esetén 5-8 év palackérleléssel.

Elsősorban bort készítek, ez adja mindennek az alapját. A pezsgősítés pedig a ráadás, a legnagyobb örömömre. – Laurent Champs.

A Vilmart stílusa
kimunkált és rendkívül élvezetes. Mélyen ható ízek, érettség, pontos és élénk savval, szikrázó fénnyel, lassú és gazdag habzással. Minden alapbor fahordóban erjed, a must természetes almasavtartalmát pedig az átlaggal ellentétben nem hagyják erjedni, hanem átmentik a borba – két olyan alaplépés, amihez csak páran értenek olyan jól, mint a Vilmart-nál.

 
 
 

Grande Reserve

VILMART & CIE Grande Réserve Brut Premier Cru

VILMART & CIEGrande Réserve Brut Premier Cru

21 500 Ft
Polci ár21 500 Ft
Klub ár
19 700 Ft
VILMART & CIE Grande Réserve Brut Premier Cru Magnum

VILMART & CIEGrande Réserve Brut Premier Cru Magnum

44 500 Ft
Polci ár44 500 Ft
Klub ár
40 790 Ft

Grande Reserve
Non-vintage, pinot noir alapon.
Rilly-la-Montagne, Premier Cru, 30 éves tőkék
70% pinot noir; 30% chardonnay 
erjedés 40-50 hektós nagyhordókban, 10 hónap érleléssel
dosage: 9 g/l

Grand Cellier

VILMART & CIE Grand Cellier Brut Premier Cru

VILMART & CIEGrand Cellier Brut Premier Cru

26 500 Ft
Polci ár26 500 Ft
Klub ár
24 290 Ft

Grand Cellier
A Vilmart legismertebb bora, a stílusjegyek itt a legerősebbek.
Rilly-la-Montagne, Premier Cru, 30 éves tőkék
70% chardonnay; 30% pinot noir
erjedés 40-50 hektós nagyhordókban, 10 hónap érleléssel
dosage: 8 g/l

Coeur de Cuvée 2014
Ikonikus presztízsbor, ami Laurent első évjárata óta készül.
Rilly-la-Montagne, Premier Cru, 55 éves tőkék
80% chardonnay; 20% pinot noir
erjedés 225 literes hordókban, 10 hónap érleléssel
5 év érlelés palackban
2021. márciusi degorzsálás
dosage: 7 g/l

Listához adom