huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Viña Cubillo 2016 - Bortársaság magazin

Viña Cubillo 2016

Művészbejáró Rioja legendás birtokára.

 

Egyetlen más borászat sem képviseli olyan hitelesen és következetesen Rioja történelmét, mint a López de Heredia (ejtsd: lopederedia). Az 1877-ben alapított borászat 15 méter mélyre ásott ódon pincelabirintusában 13 ezer hordóban érnek a borok. A család következetesen kitart az 1880-as években kialakított recept és stílus mellett: csak saját szőlővel dolgoznak, nem használnak fajélesztőt, akár évtizedekig érlelik hordóban a borokat, szűretlenül palackoznak.

Két évvel ezelőtt, a birtok vinotékájában állva pillantottunk meg egy addig ismeretlen címkét, rajta Viña Cubillo felirattal, mellette pedig a hozzá tartozó meglepő árcédulával. Tekintve a borvilágban betöltött szerepét, már a birtok klasszikusa, a Viña Tondonia is „jó vétel”, ehhez képest a Viña Cubillót szinte ingyen adják. Ha hozzászámoljuk az érlelésbe fektetett éveket, évtizedeket, már messze járunk a logikai síktól.  

A borra kérdezve érzékeny pontra tapintottunk, a Viña Cubillót a Heredia család sosem exportálta, kezdetben családi körben fogyott el, majd azoknak is elérhetővé tették, akik közvetlenül a birtokra látogattak. Két év kérlelés után most mi is kaptunk belőle egy keveset „in-n-out” felkiáltással, vagyis a bor a készlet erejéig elérhető és várhatóan nem lesz folytatása.  

A Viña Cubillo (a birtok többi borához hasonlóan) dűlőválogatás, a Tondoniától két folyókanyarral feljebb fekvő 24 hektáros birtokról. Az alapító 16 hektár tempranillót, 4 hektár garnachát, 2 hektár mazuelót és ugyanennyi gracianát telepített ide. Ma a területen termő 50 éves tőkék és maga a bor is ugyanezeket az arányokat követi le. A Cubillo-dűlő minden évjáratban legalább olyan jól muzsikál, mint híres szomszédja, a Tondonia. Csak a választékstratégia része, hogy innen „rövid” érlelésű és finoman eltitkolt borokat készítenek. 

„A 2016-os Viña Cubillo meglepő, elegáns, tiszta és fiatalos. Kiváló év jó minőséggel, mennyiséggel és frissességgel.” – mondja Mercedes López de Heredia, a birtokot vezető nővérek egyike. Nagyszerű ízek, a Tondoniánál kevesebb és vastagabb ecsetvonással, mégis érezhetően ugyanazoktól az alkotóktól. Érett szilva, fekete bors, fűszerek, hűvösség, eukaliptusz, édesgyökér. A korty száraz és szomjoltó. 
Tipp és művészbejáró Rioja legendás birtokára. 
2022. novemberi palackozás. 
Kis tétel, 180 palack érhető el a megjelölt boltokban és a webshopon.

A Cubillóval együtt indulnak a birtok legismertebb dűlője, a VIÑA TONDONIA legendás borai. Évről évre választékunk stabil alapja a klasszikus Tinto Reserva. Mellette a gran reserva és blanco Tondoniák ritkaságszámba mennek, alig pár kartonos mennyiség érkezett belőlük. 

VIÑA TONDONIA Tinto Reserva 2012

VIÑA TONDONIATinto Reserva 2012

19 500 Ft
Polci ár19 500 Ft
Klub ár
18 525 Ft
VIÑA TONDONIA Tinto Reserva 2012 Magnum

VIÑA TONDONIATinto Reserva 2012 Magnum

41 500 Ft
Polci ár41 500 Ft
Klub ár
39 425 Ft

Listához adom