MALDON Füstölt tengeri sópehely (125 g)

MALDON
Füstölt tengeri sópehely (125 g)

Polci ár
1 450 Ft
Áraink bruttó árak.

A Maldon sót az essexi Maldonban az Osborne család termeli. Nemcsak a nap és a szél szárítja, hanem mesterségesen hevítik hozzá a tengervizet. A vizet szűrik és tisztítják, majd addig melegítik, amíg a só kikristályosodik. A csúcsgasztronómiában az egyik leggyakrabban használt só, egyedi textúrájú: törékeny, szilánkszerű, hajszálvékony lapkákból áll. Nem sütés vagy főzés közben, hanem csak tálalás előtt hintenek egy keveset az ételre. Amikor ráharapunk, rövid, markánsan sós érzetet kelt, és viszonylag gyorsan lecseng. A füstölt só füstös ízét természetes módon, a tűz fölött érlelve kapja. A füst nem csak ízesíti, de meg is színezi a sót. Az első füstölt sókat még a vikingek készítették, amikor cseresznye, szil, bükk és tölgy fölött párologtatták a tengervizet, hogy kinyerjék a sót belőle. Ma a sót csak a folyamat legvégén füstölik. Tölgyfával csak néhány sót füstölnek, köztük a Maldont. Van, hogy chardonnay-s hordón keresztül füstölik, és így a füstös íz mellett finoman a bor ízeit is átveszi.

delikát
A legjobb tételek