Borvidék: Champagne
Birtokméret: 14 hektár
Fontosabb dűlők: La Croisette, Les Basses Piéres, Le Clos des Trois Clochers
Szőlőfajták: chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Borkészítés: Az ültetvények gondozásán túl a borkészítés is kíméletesebb, alacsonyabb hozammal dolgoznak, a préselés során több részre osztva a mustot. Alapboraik spontán erjednek, és jellemzően szűretlen, derítetlen állapotban kerülnek palackba. A biodinamika elveit követve, a második erjedéshez, a szőlőtőkék életritmusához illeszkedve június-július körül palackoznak. A non-vintage pezsgők házasításakor maximum 5-10% rezerv bort használnak. A palackok 35 méter mélységben érlelődnek, degorzsálás után alacsony dosage hozzáadása jellemző.
Honlap: http://leclercbriant.fr/uk/
A Leclerc Briant ház gyökerei egészen 1872-ig nyúlnak vissza, amikor Lucien Leclerc megalapította azt Cumiéres-ben. A 20. század közepén vált hivatalosan is champagne házzá, amikor Louis-Bertrand Leclerc Epernay-be költöztette a házat. Az ő irányítása alatt lett a pince az organikus művelés, sőt a biodinamikus szemlélet úttörője a régióban, (amikor ez még gyakorlatilag nem is létezett.) A házat fia, Pascal Leclerc-Briant vette át, aki 30 hektáron gazdálkodott, bizonyítva, hogy nagyobb területen is lehet organikusan szőlőt művelni Champagne-ban. Pascal váratlan halála után 2012-ben egy, a borászatba szerelmes amerikai-francia házaspár, Mark Nunnelly és Denise Dupré megvásárolták a házat és a megmaradt családi birtokot, és eredeti szellemiségében folytatják a családi hagyományt. A francia professzorfeleség a borkultúra szerelmese, és párjával mindent megtesznek, hogy a ház újra régi fényében ragyogjon. Az újjászületés érdekében, parcelláról parcellára vásárolják vissza a ház régi területeit, most 14 hektárnyi saját ültetvényről és további 10 hektárról vásárolt alapanyagból készítik pezsgőiket. Jelenleg 100 ezer palackot készítenek évente, végső cél a 200 ezres szám. A birtoknál Hervé Jestin szerepe elengedhetetlen, szerves része a pince életének évek óta. Az ő filozófiája és hozzáállása a pezsgőkészítéshez mindenképpen egyedi a borvidéken, és alapjaiban határozza meg a Leclerc Briant stílusát, alapgondolatát: harmonikus kapcsolat a természet és pezsgő között, a termék elkészülésének minden fázisában.
A látvány is rendhagyó, a szokásos champagne-i kép helyett az alacsony kordonon művelt szőlők között mindenütt természetes talajtakaró, fűfélék és virágok. Rengeteg rovar és madár, mellettük a térségre jellemző kistestű nyulak a tőkék között.
Alacsony kén (15-20 a szabadkén szemben a champagne-ok átlag 100-as értékével), természethű gondolkodás, organikus, biodinamikus szemlélet a munkafolyamatok minden részletében.