Etienne Calsac nevét először tavaly tavasszal hallottuk. Egy nyüzsgő reims-i bisztróban bíztuk rá magunkat a jártas személyzetre: kértünk, hogy egy fiatal feltörekvőt mutassanak a borvidékről. A következő utunk egyik első leegyeztetett találkozója pedig már az újvilági hangulatú, természetes fénnyel átjárt föld feletti Calsac pince volt. Etienne családja mindig is szőlőből élt, a családi telepítések nagy része most is a Veuve Clicquot-nál kerül prés alá, viszont 2010 óta négy hektárról saját pezsgő is készül.
A borvidék kapcsán három fajtát szoktunk felsorolni (chardonnay, pinot noir és pinot meunier), viszont az ottani borászok összesen hattal számolnak. A ritkán emlegetett másik három az arbane, petit meslier és pinot blanc csak elvétve terem a borvidéken, de Etienne az induláskor mindegyikből telepített pár sorral, a házasításuk rendhagyó bora a Les Revenants. A ritka fajták mellett, szinte kizárólag chardonnay terem a családi telepítéseken, mind közül a legnagyobb becsben tartott, egy 0,15 hektáros monopol parcella, a Clos des Maladries, amit még a nagyszülők telepítettek.
Etienne nagy szervező, nyakig benne van a borvidéken dolgozó új generáció ügyeiben, közben átgondolt és praktikus pincét vezet, lóval szánt, Avize legjobb területeiről szüretel. A birtok legfontosabb bora, a belép blanc de blancs L’échappée Belle.