RÉGIÓ:

RENDKÍVÜLI BOROK:

Veuve Clicquot Ponsardin

Évszázadokkal a feminizmus és a női szerepek újragondolása előtt élt egy fiatalasszony, aki 27 éves korában, 1805-ben férje hirtelen halálát követően gondolt egy nagyot, és szembe fordulva minden társadalmi előírással és elvárással, úgy döntött: ő irányítja tovább a család pezsgőházát. A hölgyet Barbe-Nicole Ponsardin-nek hívták, de a világ Madame Veuve Clicquot-ként ismerte meg.
Az ő rendkívüli kereskedelmi érzéke és előrelátása alapozta meg a Veuve Clicquot Ponsardin ház presztízsét. Ugyancsak benne fogant meg – a legenda szerint az éj kellős közepén – annak a technikai újításnak az ötlete, amely nélkül a pezsgő ma nem olyan lenne, amilyen: kristálytiszta. Pincemesterével együtt ők találták fel a rázóállványt, amely lehetővé teszi, hogy a második, palackban történő erjedés után visszamaradó seprőt a palack nyakába jutassák, majd onnan – a degorzsálás során – végleg eltávolítsák.
A Veuve Clicquot Ponsardin majdnem 400 hektárnyi ültetvénnyel rendelkezik, a 17 grand cru területből 12-ben, a 44 premier cru besorolású faluból 18-ban van jelen. 400 különböző dűlő szőlőtermését dolgozza fel, a fajtaösszetétel: 46% chardonnay, 39% pinot noir és 15% pinot meunier. Klasszikus champagne-i választékuk a brut pezsgőtől a rosén, a demi sec-en és a vintage reserve-n át a Madame Veuve Clicquot előtt tisztelgő La Grande Dame-ig terjed. Az 1772-ben alapított vállalkozás pedig mind minőségében, mind megjelenésében ma is olyan, amilyen 150 évvel ezelőtt volt: stílusos és kreatív. Jelenleg az LVMH csoport tulajdonában van és évi 18-20 m palack kerül forgalomba. A borászatot Dominique Demarville vezeti.