LECLERC BRIANT Brut Reserve Champagne

LECLERC BRIANT
Brut Reserve Champagne

Polci ár
12 450 Ft
Egységár: 16 600 Ft / liter.
Áraink bruttó árak.

Kis Champagne ház organikus, biodinamikus bora. Sötét arany szín, szép gyöngyözés. Illatában mézeskalács, a buborékok egészen aprók és finomak. Izében is kifinomult, almás jegyekkel.  Nagyobbrészt a 2013-as évjáratból származó bor minimális reserve tétellel házasítva. Dosage 4 g/liter. Az alapbor (pinot noir, meunier és chardonnay) hordóban erjedt és érlelődött 9 hónapot, palackozásig.

 

A Leclerc Briant ház gyökerei egészen 1872-ig nyúlnak vissza, amikor Lucien Leclerc megalapította azt Cumiéres-ben. A 20. század közepén vált hivatalosan is champagne házzá, amikor Louis-Bertrand Leclerc Epernay-be költöztette a házat. Az ő irányítása alatt lett a pince az organikus művelés, sőt a biodinamikus szemlélet úttörője a régióban, amikor ez még gyakorlatilag nem is létezett a régióban. A házat fia, Pascal Leclerc-Briant vette át, aki 30 hektáron gazdálkodott, bizonyítva, hogy nagyobb területen is lehet organikusan szőlőt művelni Champagne-ban
Pascal váratlan halála után 2012-ben egy, a borászatba szerelmes amerikai-francia házaspár, Mark Nunnelly és Denise Dupré megvásárolták a házat és a megmaradt családi birtokot, és eredeti szellemiségében folytatják a családi hagyományt. A francia professzorfeleség a borkultúra szerelmese, és párjával mindent megtesznek, hogy a ház újra régi fényében ragyogjon.
A újjászületés érdekében parcelláról parcellára vásárolják vissza a területeket, jelenleg 8 hektárnál tartanak (pár évvel ezelőtt egy hektárnyi Grand Cru terület ára 1,6-1,8 millió EUR volt).
A nyolc saját és 14 hektáros szerződéses partnerektől vásárolt szőlőből évente 100.000-120.000 palack bor készül.
Az ültetvények gondozásán túl a borkészítés is kíméletesebb, alacsonyabb hozammal dolgoznak, a préselés során több részre osztva a mustot, és a biodinamika elveit követve a második erjedéshez (tirage) a szőlőtőkék életritmusához illeszkedve június-július körül palackoznak. A látvány is rendhagyó, a szokásos champagne-i kép helyett az alacsony kordonon művelt szőlők között mindenütt természetes talajtakaró, fűfélék és virágok. Rengeteg rovar és madár, mellettük a térségre jellemző kistestű nyulak a szőlő között.
Alacsony kén (15-20 a szabadkén szemben a champagne-ok átlag 100-as értékével), természethű gondolkodás, organikus, biodinamikus szemlélet a munkafolyamatok minden részletében.

champagne
Leclerc Briant
Champagne
0,75 l
12 alk
A legjobb tételek