EGLY-OURIET Blanc de Noirs Vieilles Vignes Extra Brut Grand Cru - Bortársaság
EGLY-OURIETBlanc de Noirs Vieilles Vignes Extra Brut Grand Cru
Polci ár
125 000 Ft
Klub ár
118 750 Ft
Egységár: 166 667 Ft / liter. Áraink bruttó árak.
Bolti információ
Az Egly-Ouriet stílus teljesen egyedi és eltér a megszokottól: a pinot noir hangsúly, a szüret teljes érésben, a nagy arányú hordóhasználat és a hosszú érlelés mind hozzájárulnak a borok telt és gazdag szerkezetéhez. A habzás gyakran visszafogott, az élmény koncentrált, erőteljes és „borszerű”.
parcellaszelektált tétel egy 1946-1947-ben telepített pinot noir területről. A termőréteg cca. 30 cm, alatta tiszta mészkő minden. A hely neve „Les Crayéres”
Grand cru falvak, pinot noir túlsúly, érett szőlő, hosszú érlelés, koncentrált és „boros” összhatás. Pár jelző, ami gyakran elhangzik, amikor Francis Egly-t a borvidék legnagyobb nevei között emlegetik. Stílusa eltér a megszokottól: széles és összetett, visszafogott habzású, fineszes, gazdag.
Az ikonikus birtokkal nehéz volt felvenni a kapcsolatot, a pincétől pedig egy rövid séta, három friss degorzsálás kóstolója és pár hosszú kérdésünkre adott rövid válasz után távoztunk. Mégsem maradt bennünk hiányérzet. Kísérleti tételekről, izgalmas technológiai újításokról itt nem tudtak nekünk mesélni. A borkészítési filozófia az első évjáratok óta változatlan, a pince stílusa kiforrott és állandó, a borász pedig higgadt, megérkezett. Francis az elsők között volt, aki burgundi inspirációk alapján organikus művelésben, alacsony terheléssel és érettebb szőlővel kezdett termőhelyi karakterre épülő borokat készíteni Champagne-ban. Kultikus figura, mégis csöndben vesz részt a borvidék életében. Ideje nagy részét Ambonnay-ban, a családi birtokon tölti.
A négytagú család és három kollégájuk közel 12 hektárról, három grand cru faluból (Ambonnay, Verzenay,Bouzy) és egy idős meunier tőkés premier cru területről szüretel. A pincénél új Coquard-présekkel és az első présfrakcióval, a cuvée-vel dolgoznak, a must hordókban erjed, amiket hosszú évek óta Dominique Laurent, a burgundi kádár-borász készít a pincének. A júliusi palackozáskor a három grand cru falu borait 50% rezervborral házasítják, a második erjedést pedig minimum három év seprőn érlelés követi.