A termék már nem kapható
A tradicionális pezsgő gondolata régóta mozgatja a csobánci pince fantáziáját. Első kísérletük 2008-ban készült 100%-ban olaszrizlingből, viszont a kész terméknek nyoma veszett, így sosem kóstolhatták meg.
Az első már nem teljesen kísérleti évjárat 2020-ból készült, összesen 956 palackos mennyiségben. Tanulva a múlt hibáiból, a teljes folyamat a pincénél zajlik, az alapbor elkészítésétől a degorzsáláson és likőrözésen át a seprőn érlelésig. A 2016-os telepítésű furmintból készült alapbor 750 literes Stockinger hordóban erjedt spontán és érlelődött 2021 tavaszáig. 2 év palackos érlelés után a pezsgőt márciusban degorzsálták és és alacsony dosage-al, extra brut kategóriában palackozták.
Érlelt illatok, tiszta ízek és markáns buborékok. Pont olyan, ahogyan egy Villa Tolnay pezsgőt képzelnénk.
Nem burgundi, hanem burgundisch – mondja Philipp Oser a svájci tulajdonos, aki a burgundi stílust követve, németes precizitással készíti borait a Csobánc oldalában. Ebben legjobb segítsége a birtokvezető Nagy László. Egybefüggő 25 hektáros terület veszi körbe a feldolgozót, ahol mindent gravitációval mozgatnak.