P.A.N.K. Syrah Brut Rosé 2018 Pet-Nat (Pink Punk)

P.A.N.K.
Syrah Brut Rosé 2018 Pet-Nat (Pink Punk)

A termék már nem kapható.

„Az első pét-nat élményem négy éve volt egy kóstolón. Még abban az évben rákészültünk szüretkor és a pezsgőalapból 10-20 palackkal készítettem, más-más cukortartalomnál letöltve. Azóta is minden évben kísérletezek, más-más fajtákkal. A tavalyi volt az első „forgalmi tétel”, amiből összesen 70 palack készült és az Ancestral Attack nevet kapta.. A Mező-mál syrah-t négy éve nem tudjuk teljes érésben szüretelni, mert a seregélyek addigra lecsapnak rá. Ezért is volt ideális jóval a teljes érés előtt, alacsony pH mellett, magas savtartalommal pet-nat alapanyagnak leszüretelni.” - Pálffy Attila

 

A palackos erjesztésű pezsgők divatos és a „natúr-boros” körökben is elismert alternatívája a pétillant-naturell, röviden pét-nat. A többi metódushoz képest, itt a pezsgősítés folyamata jóval kockázatosabb, cserébe kevesebb beavatkozás mellett, természetesebb úton kerül buborék a palackokba.

 
A méthode traditionnelle pezsgőkkel szemben, a pét-nat gyöngyözése az első erjedés következménye. Az alapbort, még az erjedés vége előtt töltik palackba, amit jellemzően koronazárral zárnak. Így a maradék (10-20 gramm) cukor a palackban erjed ki, mellé finom buborékok és némi seprő keletkezik, amit a borászok többsége a palackban hagy.  Mivel cél, hogy az erjedés a palackozás után is folytatódjon, ezért jellemzően ezek az italok hozzáadott kén nélkül kerülnek a polcokra.

 

Az ilyen borok engedélyeztetése kemény dió a hazai hivatalos szerveknél. Talán Pálffy Attila az első hazai borász akinek ez sikerült, így most „degorzsálatlan, palackos erjesztésű pezsgő” kategória alatt érkezett hozzánk 120 palack opálos, és meglehetősen punk csomagolású káli rosé pezsgő. (Mező-mál, syrah, bogyózás, rövid áztatás, préselés, spontán erjedés tartályban, palackozás 20 gramm cukornál.)

 

A palackban történő erjedés és a seprő hatására az illat kezdetben itt is fedett, cideres, mellette szamócás, primőrboros jegyeket írtunk még fel. A korty, a seprő mennyiségétől függően (a palack aljához közelítve) egyre sűrűbb, a buborékok aprók, besimulnak a korty szerkezetébe.

A palackokban zajlik az élet, ezért a tradicionális pezsgőkhöz képest, a bontás itt egy fokkal több érzékenységet kíván. Jól behűtve, nagyobb rázó mozdulatokat mellőzve érdemes bontani, úgy biztosan nem fut ki.

A legjobb tételek