A pince – a család
Emilio Pozzobon az 1970-es évek elején vásárolta meg a birtokot az államtól, ahol egykor édesapja és nagyapja napszámosként dolgozott. A 70-es évekig a selyemhernyó termesztés és az etetésére termelt faeper uralta a régiót, a család viszont kizárólag a szőlő ültetvényeknek szentelte energiáit. Mindhárom fia, Diego, Adelino és Mirco (már megint egy olasz családregény) is követték apjukat borászatban.
Filozófia
A ’80-as években az organikus még nem számított varázs-szónak, a testvérek ekkor kezdték el figyelni a szőlők saját ritmusát az előre megadott ’tankönyvi’ dátumok helyett. Így ők lettek az elsők a régióban, akik drasztikusan csökkentették a különböző növényvédő szerek használatát ültetvényeiken. Bár már az elején elkötelezettek voltak, hosszú ideig tartott a teljes átállás, 2012-ben kapták meg a hivatalos certifikációt.
Meghatározó területeik a két egymáshoz közeli, mégis nagyon más dűlő. A szürke köves Belvedere síkság az egyik, amely egykor a Piave folyó egyik ágának a medre volt – ez a terület ellenállhatatlan frissességet ad az alapboroknak. A másik oldalon Montello domb vasban gazdag vörös talaján komplex és hosszan érlelhető borokhoz érik a szőlő. Az Asolo Prosecco DOCG területen fekvő szőlőkben több mint 30 éves tőkékkel dolgoznak, észak-déli kitettség biztosítja a jó aromákat és a határozott savakat, ami elengedhetetlen a kiváló proseccohoz.
Megmaradtak családi pincészetnek, évente 70.000 palackot készítenek, nyolc borukból három prosecco.