huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Történetünk

1993

Két fiatalember, Tom Howells és Péter Molnár megalakítják a Budapest Wine Societyt, amely pillanatok alatt a hazai és a Budapesten élő külföldi borszeretők népszerű találkozóhelye lesz. Szeptemberben a 26 éves Tálos Attila is csatlakozik hozzájuk. Péter egy fröccs mellett megrajzolja az első logót és a választékban megjelenik két kézműves borász néhány bora. Ők Gere Attila és Bock József. Szepsyt is lehet kapni, de a szigorú borminősítő miatt csak pult alól.

1994

Attila megveszi a cég első autóját, egy 26 éves Renault 4-est. Zöldet. Elindul a rendezvényeken kóstolt borok házhoz szállítása. Ha megy a Renault azzal, ha szervizben van, a City Taxival. Bekerül a csapatba az első alkalmazott is: a szállító heti egy napot dolgozik. Ősszel hazatér Kínából a pekingi tanulmányait befejező testvér, Tálos Gábor, és besegít egy egyetemista, Kató András. A borászok listája, a vásárlók érdeklődése pedig egyre nő. Még egy Gábor kerül a történetbe, Both. Ő a Balatonnál faragja a követ és hirdeti a bort.

1995

Megnyílik a Batthyány utcában az első borbolt. Informatikai robbanásként a cég két Mac-jét Gábor összeköti egy telefonzsinórral. A klubtagok már kartonáron vásárolnak. Légli Ottó 1994-es Pinot Blanc-jára rákerül az első saját, Society Reserve címke. Új arculatot tervez egy grafikus, amelyre már felkerül az új név: Budapest Bortársaság. Az első gasztronómiai partnerek is csatlakoznak, a Náncsi Néni és a Café Kör, akik már Heimann Zoltánék és az Etyeki Kúria borait is rendelhetik.

1996

Megjelenik Alkonyi László Borbarát magazinja, többek között ennek hatására Attila megállapodást köt egy apró badacsonyi hobbiborásszal: Szeremley Huba 10 hektó borral lép a fedélzetre. 10 000 palack eladott bor az év végére, és még két konténer tokaji indul Kína partjai felé, Hangcsouba. Azóta mindannyian megérkeztek.

1997

A Kopár első évjáratára megindul a klubtagok előjegyzése, de ’97 nem csak Villányban különlegesen szép évjárat. Tucatnyi borász az árjegyzékben. Virágkorukat élik a vidéki bortúrák, amelyen főként itt élő külföldiek vesznek részt. Tőlük kapja Györgykovács Imre a Somló hercege, Dúzsi Tamás pedig a rozékirály nevet.

1998

Az első hazai Cora megkeresi a Bortársaságot. Bort szeretnének venni ők is. Egyre több a kiváló magyar bor, egyre szűkebb a hely a raktárban.

1999

A borboltban már gróf Széchenyi István képe néz ránk az új 5000 forintosról, Kecskeméttel és Győrrel megnyílnak az első vidéki borboltok és a Budapest Bortársaságból egyre inkább Bortársaság lesz. Homonna Attila először borboltosként, azután borászként szerepel a csapatban.

2000

Elmarad a világvége, viszont elindul az első Bortársaság honlap és webshop, a www.bortarsasag.hu. Csorba Gábor diákmunkásként belép a csapatba és a borok csendesen kinövik a Batthyány utcát. A raktár a Kőérberki útra költözik, de az év végére megtelik az is. 600 000 palack bor fogy és az év végén az újborokat kóstolva kiderül - világrengető évjárat a kétezres.

2001

Konyári János és fia, Dániel borai megjelennek a Bortársaság választékában, indul a Loliense-sztori. Jövedéki termék lesz a bor, zárjegy kerül a palackokra és majd egy évig rajtuk is marad.

2002

Lekerül a zárjegy a borospalackról, Tokaj-Hegyalja viszont felkerül a világörökségi listára. Már euróban is számolhatjuk a borárakat. Lőrincz Gyuri első borai először Lőrincz Pince néven, majd St. Andrea birtokként be kerülnek a választékba.

2003

Megnyílik a második borbolt a Ráday utcában, és Dely Csanád - ma gazdasági igazgató - pénzügyesként belép a csapatba. Csodaszép év, amelynek a végén Pannonhalma is beáll a zászló alá. Új fogalmat tanulunk: Bikavér Superior lesz a 2003-as Merengő, aki kóstolta, tudja miért, és Konyáriék Sessiója se merül többet feledésbe.

2004

Magyarország az EU tagja lesz, de a határon még vámot kell fizetni a Clicquot, Torres és Antinori borokért. Megújul az online borbolt, és megszületik az első havi kiadvány, amelyet már 12 000 vásárló olvas. Az új narancssárga logóról lekerülnek a Budapest és a Wine Society szavak, a logó viszont felkerül három új bolt portáljára: Palotai Zoltán és csapata két bolttal, a Budagyöngyével és a Rózsakerttel csatlakozik, Debrecenben is új borbolt mutat irányt.

2005

Elkészül az első Gellavilla, több mint másfélmillió palack bor fogy az év folyamán és portugieser lesz a kékoportóból. Sorra érkeznek az újvilági borok, többségük már csavarzárral, itthon pedig a sok, divatos latin nevű nagybor mellé egy "görög szó" is kerül a polcra, Dúzsi Tamástól. Megalakul az akkor hét boltot irányító Bortársaság Boltok Kft., a Budapest Bortársaság az éttermi vásárlókat és a nagy áruházakat szolgálja ki.

2006

A meleg ősz a politikának nem, a szőlőnek annál inkább kedvez. Újabb kicsi, de ígéretes borászattal gazdagodik a Bortársaság: Béla és Bandi traktorjával felkerül a polcokra. Szegeden borbolt nyílik, pezseg az élet és nagy borok születnek. St. Andreáék és Weningerék belevetik magukat a biodinamikába. Tokajban elkészül az első "százpontos" bor.

2007

Németh Attiláról és a mátraaljai Németh chardonnayról énekel a Bëlga, autópályán utazunk majdnem Tokajig, és szerencsére mégsem épül erőmű a szőlő között. A traktor után egy bicikli is címkére kerül: elkészül a Másfél család. Radványi Roli a Menzától boroskartonokból épített pulttal megnyitja a Klasszt az Andrássy úton. Az étterem hátuljában borokat árul a Bortársaság.

2008

Egy másodperccel hosszabb az év a többinél, ezért szökőmásodpercet kell beiktatni. Egy nagy villányi pince, Sauskáéké, és több ígéretes kisebb borászat, így miklóscsabi és Bolyki Jani borai is megjelennek a Bortársaságnál. Megnyílik az ötödik borbolt Budapesten, a Lánchíd és az új arculatban BOR feliratot kapnak az üzletek. A logó letisztul, leegyszerűsödik, a név első három betűje előtérbe kerül.

2009

A debreceni borboltban nagy az öröm, mert a város focicsapata a BL-be jut, és Alvaro Palaciosról, Telmo Rodriguezről is megtudjuk, hogy nem spanyol futballisták: boraikkal megindul az idehaza még ismeretlen, lelkes, professzionális és nagy jövőjű pincék felkutatása külföldön. Persze itthon sem unatkozunk, a Káli Kövek eleinte csak mandulát szállít, később kiváló rizlingeket is.

2010

Esik, sokat. Szorítunk, hogy beérjen a szőlő. Megszületik az első hazai Michelin csillag, amellyel a Costest jutalmazzák, nem sokkal később az Onyx is elnyeri a csillagot. Eközben olyan fontos kis borászok kerülnek a választékba, mint az akkor elsőboros, villányi Rácz Miklós Tamás vagy Bott Frigyes Muzsláról. Az első BOR tavaszon, a Kőérberki úti raktárban már az ő boraikat is megkóstolhatják éttermes vásárlóink. Tizenkettedik boltként, a Parlament mellett, a Mezőgazdasági Könyvesbolt helyén új borbolt nyílik. Az év végén a Bortársaság lelkes csapata, mint egy parfümöt házasítja össze a Hamvas pálinkát, és a 2010-es borokról is kiderül, hogy nincs jó vagy rossz évjárat.

2011

Budapesten és vidéken egy tucat autón olvasható a Bortársaság logó mellett a "Minden rendben, a bor finom" felirat, a Bortársaság forgalma 2,5 millió palack és 55 embernek ad munkát…

A Borászok országszerte esőtáncot járnak, de a 2010-es sok csapadék még szépen táplálja a szőlőt. Az eredmény olyan évjárat, amit évekig emlegetni fogunk.

2012

Nem nyitunk több borboltot - határozzuk el az év elején. Áprilisban mégis az Örs vezér téri Árkádban próbáljuk ki magunkat. Számtalan új arccal gyarapodik a Bortársaság klub, ehhez az is hozzájárul, hogy belevágunk az évek óta tervezett változtatásba: klubtagsági rendszerünket átláthatóbbá, egyszerűbbé tesszük, csökkentve a belépési limitet és ösztönözve a rendszeres vásárlást. Tavasszal leköltözünk Balatonfüredre, őszig tartjuk nyitva borboltunkat a 71-es út mellett. Az év végén pedig a Hegyvidék piaca után a sors úgy hozza, hogy a MOM Parkban is új borbolt nyílik. Őszi, tokaji kirándulásunkból új barátságok és évjáratkörkép születik, leforgatjuk első kisfilmjeinket és az új weboldallal rájövünk, hogy a borhoz még mindig jobban értünk, mint a filmhez, az internethez. Tizenhárom év után Demeter Zoltán borai újra a választékunkban.

2013

Ahogy újabb borászatokkal gazdagodik választékunk, a raktár és a csapat is fokozatosan bővül. Újra készül tokaji körkép, az évjárat pedig szinte tökéletes. Most tényleg nem nyitunk új borboltot, csak költözünk - az Árkádban, egyik szintről a másikra.

2014

A Lánchíd utcai boltba szinte csak a Dunán keresztül lehet bejutni – felújítják az egész utcát a Várkert Bazárral együtt. Tavasszal megnyitjuk a Millenárison az első Bortársaság borozót, a Tábort. A nyár elmarad, az eső csak esik és esik – ez már a szőlőnek is sok. Kevés a bor, de finom. Szeptemberben körbefutjuk a Balatont, kevesebb, mint 20 óra alatt.

2015

Sok tervvel vágunk neki az évnek. A spooraarchitects csapatával újratervezzük a Kossuth téri borbolt emeletét, és márciusban megnyit a Borsuli, ahol nem csak inni, hanem tanulni is lehet. A kóstolókat saját kollégáink tartják, könnyed hangulatban, kóstolási alapismeretektől a világ borvidékeinek bemutatásáig kínálunk témákat. A siker nem marad el: augusztus végén már 1000. vendégünkkel koccintunk. 200 km, 18 és fél óra – szeptemberben körbefutjuk a Fertő tavat. 3 új boltot nyitunk és új kollégák csatlakoznak a már ismerős arcokhoz: Budapesten az Allee-ban és Hűvösvölgyben, decemberben pedig Pécsett, a Széchenyi téren koccintunk a nyitás örömére villányi és szekszárdi borászainkkal.

2016

Tavasszal jönnek az izgalmas, penge savú rieslingek 4 német borvidékről: megtudjuk, mi a VDP és azt is, hogyan lehet 70°-os lejtőkön szüretelni. Bár mindössze 5x5x5 méter, nagyon szeretjük legújabb borboltunkat a Pozsonyi úton. A Gourmet Fesztiválon idén is elázunk, de maradunk a Millenárison egész nyárra: újra van Tábor, ahol – ha épp nem mozizunk vagy kóstolunk – együtt szurkolunk a foci EB-n. Közben pár napot ismét Tokajban töltünk, és összeáll az 5. évjáratkörkép egy nagyon szerethető, értékes évjárat boraival, 17 borászattól. Még év elején belevágunk valami teljesen újba: bort készítünk Kiss Gáborral közösen Villányban. Metszünk, hajtást válogatunk, aztán tavasszal (mint az országban sokan mások) mi is lefagyunk, de nem adjuk fel: a zöldmunkákat már új területen folytatjuk. Szeptemberben minden vidéki boltunkban elindul a Borsuli, és körbefutjuk újra a Balatont. Tálos Attila az októberi Forbes címlapján, mi pedig ismét a villányi szőlőben: itt a szüret, az eredmény 1 300 liter saját merlot és 300 liter cabernet franc. Alig várjuk a palackozást.

2017

Felsorolni is sok, mennyi újdonság érkezik ebben az évben: januárban az első borunk Languedoc-ból, a Moulin de Gassac pincétől, áprilisban az első dél-afrikai borok és pezsgők. Júniusban nálunk debütál a kárászteleki Carassia pezsgőház, ősszel pedig az újvidéki Zvonko Bogdan pince borai.

A május nagyon szomorú, elvesztettük Konyári Jánost.

Nyáron Tálos Attila megnyitja kocsmáját Balatonszőlősön, Nyerges Marci kollegánk pedig megmássza a Weissmies-t egy Szepsy Szamorodni társaságában. Elektromos autót szerzünk be, palackba kerül az első, Kiss Gáborral közös merlot-nk és 3 hét alatt el is fogy. Lelkesen vetjük bele magunkat az idei saját bor-projektbe, az Oremus Petrács-dűlőjében dolgozunk. Folytatjuk a tavaly indult Egytőről borbár összefogást, a tavaszi Sebestyén Kékfrankos bemutatása után nekiállunk az új évjáratnak Pálffyéknál.

Történik egy kisebb csoda is, végig süt a nap a Gourmet Fesztiválon.

+37%: ennyivel nő meg az év eleji átalakítás után Ráday utcai boltunk. Megnyílik a második győri bolt az Árkádban és külön bejáratot kap a Klassz borboltja.

Az Instagramon sorozatként indul a #hazaipalya, egy-egy hétig borászok posztolnak az oldalunkon, először Balassa István és Szilágyi László.

Ősszel megjelenik a hatodik Tokaj évjáratkörképünk, és a magyar WineFolly könyv is.

Mindeközben a Lánchíd utcai iroda ablakából hol a 2017-es vizes vb-t látjuk, hol dugóhúzós repülőket, hol a kínai delegációt, hol pedig nem látunk semmit, mert bedeszkázzák az ablakokat.

pages.ourStory.2017.9

2018

25 évesek vagyunk. Egész évben keressük az alkalmat az ünnepre, végül decemberben tartunk egy rövid visszaemlékezést, és koccintnuk egyet Légli Ottóék Villa Boclar pezsgőjével és az Oremus Birtok Pinot Noir-jával.

De előtte még elkészítjük régi vágyunkat, az első saját magazinunkat: a Szünetet. Utazgatunk, beszélgetünk olyan emberekkel, akikre valamiért kíváncsiak vagyunk. Nem csak borról.

A legendás, első budapesti üzletünk – amit még 1995-ben nyitottunk a Vár oldalában – március végén nyit ki utoljára a Batthyány utca 59-ben, de a környék nem marad bor nélkül, megújult formában és helyszínen a Mammutban csatlakozunk rá újra a vérkeringésre. Kecskeméti boltunk is a helyére kerül: egy tágasabb és nagyobb üzletbe.

Ebben az éveben kerülnek választékunkba az új-zélandi Dog Point borok, a Zardetto és a Case Paolin organikus proseccói, Michael Wenzel biodinamikus borai, Mastrojanni brunellók és Illyés Miklós szekszárdi vörösei.

A GDPR miatt pedig rengeteget levelezünk klubtagjainkkal.

2019

A munkálatok ugyan 2017-ben kezdődtek, a palackok viszont idén debütálnak: boltokban a második saját borunk, amit az Oremus Birtokkal közösen készítettünk. A Petrács-dűlőről szüretelt SK Furminton 44 kollégánk dolgozott együtt Bacsó Andrással és Ujfalussy Szabolccsal, és mindannyian alá is írták a címkéjét.

A május nálunk a sauvignon blanc-ról szól, közel 40 oldalon keresztül csak ezzel a „fénylő univerzummal” foglalkozunk. Útjaink során ismerkedünk meg az osztrák Gross család és Lackner Tinnacher pincészet tiszta, élő és természetközeli boraival. Még a Gourmet Fesztiválra is csak SBL-t viszünk.

Nyáron elindulnak champagne-i BORtúráink is. 3 nap, 5 pezsgőház Furják Andrea szakmai vezetésével. Emellett pedig még kétszer utazunk a borvidékre, hogy felfedezzük a nagy házak mögött megbújó, pár hektáros családi birtokok világát. Ők a growerek, bemutatásuknak pedig egy külön kiadványt is szentelünk.

A Borsuli már négyéves, és mostantól saját social media csatornákon kommunikál.

Év végén pedig arra kérünk néhány borász apát, hogy borász lányukkal és fiúkkal együtt idézze fel azokat az élményeket, amiket az első saját boruk készítésekor tapasztaltak. Közben le is fotózzuk őket.

Listához adom