DÚZSI Fajta-Rozé Válogatás 2019 (6 palack)

DÚZSI
Fajta-Rozé Válogatás 2019 (6 palack)

A termék már nem kapható.

A Dúzsi család évről évre megjelenik egy hatos válogatással, amelybe 6 különböző fajtából készített rozét tesznek. Az válogatás összetétele minden évben azonos, de 2019-ben újítottak kicsit. A Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot és Kadarka rozék mellé idén egy Kékfrankos Válogatás került a díszdobozba (a Pinot Noir helyett).

Ahogy a 2019-es évjárattól a pince borainak többsége, így ezek a különleges rozék is már mind bio szőlőből készülnek. Nem teljesen reduktív technológiával dolgozik Dúzsi Bence a pincében, hanem erjedéskor körfejtéssel levegőztetik az erjedő mustot, és vadélesztő kultúrával oltja be azt. Az érlelés – rozéhoz méltóan itt is - acéltartályban történt, majd március folyamán palackozták, így mire polcra kerül, már 2 hónapja pihen a palackban. Az erjesztéskor lezajló enyhe oxidációs folyamat segít abban, hogy ezek a borok, a legtöbb rozéval ellentéteben, hosszú évekig fejlődjenek a palackban, újabb rétegekkel gazdagodva hálálják meg a palackos érlelést. Dúzsi Tomi szerint egy-két éves koruktól kezdenek igazán érdekesek lenni.

A 6-os Válogatás mellé egy palack Dúzsi Kékfrankos Rosé 2019-et adunk ajándékba a vásárlóknak.

 

Kékfrankos Válogatás Rosé 2019

A család minden januárban összeül, és a külön szüreti időpontokkal, külön dűlőkről szüretelt, külön-külön iskolázott kékfrankos tételeket összeházasítják. Így születik a „Dúzsi Rozé”, azaz az alap kékfrankos rozé. 2019-ből az egyik tételt annyira izgalmasnak találták, hogy le is palackozták külön. Ez került most bele ebbe a válogatásba.

A Leányvár dűlőből jött, gazdag talajról, bio művelésű 40 éves tőkékről, alacsony termésátlaggal szüretelve. Krémes, vastag, telt, tüzes, barackos, érett és friss gyümölcsök vegyesen, fűszeres ízekkel keveredve. A család kedvence!

Cabernet Sauvignon Rozé 2019

Tomi szerint talán a legnépszerűbb ízvilág a hat közül. Leheletnyi szénsavérzet a korty elején, sauvignon-os, fűszeres jegyek a paprika csípősségével, ribizli és primőr szőlős illatok, nagyon finom savak és hihetetlen hosszú utóíz.

Cabernet Franc Rozé 2019

A legnagyobb ízélmény, telt és hosszú, bors, paprika, aszalt szilva, ibolya és parfümösség. Szobahűmérsékleten nyílik ki igazán. Az alkoholja kicsit fűt, 14,5%, de jól áll neki ez is. Tomi szíve csücske!

Kadarka Rozé 2019

Nagyon világos, szinte fehérbe hajló szín, még úgy is, hogy a legtovább tartják héjon, 12 órán át, szemben a többi fajta 2-8 órás héjonáztatásával.

Sárga alma, körte és citrusok, vékonyabb mint a többi és a legerőteljesebb savgerince is ennek a rozénak van. Talán ez az, ami a leglassabban érik a palackban, őszre lesz az igazi.

Syrah Rozé 2019

Alsónánáról, 2000-es telepítésű tőkékről, ami a legidősebb ültetvény azon a környéken. Borsos, feketeribizlis karakter, kis füstösséggel.

Merlot Rozé 2019

Telt, zamatos, pirosbogyós gyümölcsök ízei, olajos textúra. Semmiképpen sem fröccsbe, inkább étel mellé, hiszen szinte vörösboros beltartalommal bír.

A legjobb tételek