SZEPTEMBER+ Válogatás 2021 (6x0,75 l; 7 333 Ft/l)

SZEPTEMBER+
Válogatás 2021 (6x0,75 l; 7 333 Ft/l)

A termék már nem kapható.

Figuière Rosé Premiére 2020
Saint-Tropez és Cassis között fél úton, pár száz méterre a tengerparttól. Itt szüretelnek ehhez a borhoz is a Figuiére organikus művelésű saját területeiről. A három klasszikus fajtát (grenache, mourvedre és cinsault) 1979 óta organikusan művelik, a feldolgozás és erjedés pedig hűtött és famentes. Jól érezhető lépés választja el a birtok alap borától. Érettebb, kerekebb az összkép, finom részletekkel és megnyerő ízekkel. Az őszibarack ízei a kortyban is megjelennek, zamatos és teljes az élmény. A rosé könnyed, finom és kisimult formája.
Tomcsányi Hárslevelű 2020
Tomcsányi Árpi és családja Budapestről költözött a Somló-hegy nyugati oldalára egészen magasra, az erdősáv tövébe. Innen figyelik az időjárást és próbálják lekövetni amennyire csak lehet a két és fél hektáros organikusan művelt saját szőlőben. A pincében pár hordóval-amforával és egy préssel dolgoznak, mindegyik boruk spontán erjed, majd szűrés, derítés és kén nélkül kerül palackba. A hárslevelűt is több menetben szüretelték, a feldolgozás után pedig kis része egész fürtökben, héjon erjedt. A fajtára jellemző virágos, mézes jegyek mellett sűrű és kerek szerkezet, a hosszú seprőn érlelésre jellemző ízekkel, érettséggel, sárga gyümölcsökkel. Árpi borait most szeptemberben mutatjuk először.

Bökő Dávid Parti Sétány 2020
Dávid és apja ismerős arcok a környéken, régóta gondozzák füredi és csopaki borászok szőlőit, mellette pedig tíz hektár organikus művelésű saját területről is szüretelnek. Tihanyi vörösboruknak pedig 2020-ban egy fehér párja is készült, hasonló gondolat mentén, a címkén régi füredi képeslappal. Két helyről, a csopaki Lőczedombról és Balatonfüredről szüreteltek hozzá, a házasításba végül pedig csak olaszrizling került. Tartályban és hordóban erjedt részek egyenlő aránya, kevés seprővel, szűrés, derítés nélkül palackozva. Az olaszrizling tiszta ízű és természetes formája a fiatal borásztól.

Káli Kövek Köveskál 2020
Szabó Gyula legfontosabb falubora a Köveskál. A jól ismert felállás, hogy Gyula járja a Káli-medencét és a legjobb területekről válogat, ennél az egy bornál nem így történik. A Köveskál kezdetektől saját szőlőből készül, a Fekete-hegyen örökölt fél hektárnyi olaszrizlingből, organikusan művelt 50 éves tőkékről. Kézi szüret után bogyózás, majd préselés nélkül tiszta színlé kerül használt hordókba, spontán erjed és lassan tisztára ülepszik. Nagy kedvencünk az új évjáratból.

Château de Béru Chablis „Terroirs de Béru” 2018
Athénaïs de Béru sikeres karriert hagyott hátra, amikor 2006-ban visszatért a pénzvilágból és átvette apjától a családi birtokot. Az első naptól alapvetésként kezelte az organikus művelést, az átállás után pedig hamar jött a következő lépés, 2011-től certifikált biodinamikus a teljes birtok. A borok spontán, főleg hordóban erjednek, majd hosszabb érlelés után szűretlenül kerülnek palackba, minimális mennyiségű, vagy hozzáadott kén nélkül. A birtokborhoz a Béru-hegy több parcelláját házasítják, a borvidéken megszokott pontos és éles karaktert pedig a beavatkozásmentes borkészítés és hosszú érlelés kerekre csiszolja. A Béru borok puhábbak, széles szerkezetűek, oxidatív jegyekkel és nagyon nagy energiával.

Weninger Syrah 2019

A birtok legfontosabb területe a magyar oldalon fekvő Steiner, ahová a meleg napok és a palás talaj miatt telepítettek a fajtából ’97-ben, akkor Magyarországon elsőként. Azóta készül a legjobb évjáratokban pár hordónyi belőle, viszont a korábbi szinte feketébe hajló, olívás, feketeborsos stílust 2018-tól egy jóval élénkebb és frissebb bor váltotta. A tartalom ez esetben is kevesebb, viszont a lendület annál nagyobb, a pincétől megszokott bőrös, animális jegyek mellett élénk savérzet és hosszú íz, bors, füst, ásvány és grafit fedezhető fel. Biodinamikus, derítetlen és szűretlen.

A legjobb tételek