FUXLI Válogatás 2017 (6x0,75 l; 2 000 Ft/l)

FUXLI
Válogatás 2017 (6x0,75 l; 2 000 Ft/l)

A termék már nem kapható.

Mostanában kevésbé hiszünk a Fuxliban, volt néhány gyöngébb év, rossz tapasztalat. Lassult a lendület. Erre itt ez a 2016, és olyan jók lettek a szekszárdi sillerek, hogy kapkodjuk a fejünket. Kevesebben készítettek kevesebb bort. Összesen csupán hatan. Aki viszont elkészítette, az nem a „kármentés” lehetőségét látta ebben a hagyományos szekszárdi tételben, hanem egy vidám, jó ivású, vagány lehetőséget, hogy megmutasson valamit a sváb hagyományból.

Az idei Fixlik (mit várunk egy olyan borvidéktől, ahol a szurdokot is szurdiknak nevezik?!) nem gyönge vörösek, sokkal inkább erős rozék idén. Egységesek, egészségesek, szépek, gyümölcsösek. Sokkal ízesebbek, teltebbek, mint halvány lazacszínű testvéreik, de idén nem a tanninról, sokkal inkább a gyümölcsösségről szólnak.

Heimann Ági szerint a titok abban rejlik, hogy a Fuxlival nem szabad kapkodni. Február-márciusra Szekszárdon el lehet készíteni jól a rozét, a Fuxlinak viszont teste, tartalma, esetleges hordós érlelése miatt időre van szüksége. Ezért április vége előtt a siller sokszor inkább megerőszakolt próbálkozás és nem kiérlelt, valódi bor. Főleg, mert ennél a bornál gyakran alap a kadarka és ennek a kócos szőlőfajtának jól áll, ha van ideje kiegyenesedni, megpihenni a tartályban, hordóban, palackban.

 

GARAI

100% kadarka, három napig kádon csömöszölve, utána acéltartályban erjesztve, végül hordóban érlelve. Meggyes színű, illata és íze is a kadarka fűszerességét hozza, piros bogyós gyümölcsökkel, jó savakra hangolva, jó zamatokkal. Kis tétel.

ESZTERBAUER

75% kadarka, 25% kékfrankos. Alacsonyabb savérzet, gurul a sok gyümölcs, jó ízű, igazi ivóbor melegebb estékre.

SEBESTYÉN

2/3kékfrankos, 1/3 cabernet sauvignon, hordóban erjesztve és rövid ideig érlelve. Csupa gyümölcs, érett, de semmi túlérés, botritiszesség. Tiszta, robbanó sav, élénkebb, izgalmas, finom. Kis tétel.

HEIMANN

80% kadarka (sillernek szánt fürtök válogatása) teljesen héjon erjesztve, 10% kékfrankos és 10% merlot - rozé alapanyagból elcsenve a több érettség, kerekség, melegség érdekében. Sav is feszes, gyümölcsei is gyönyörűek, izgalmas, zamatos, nagy germesdorfi cseresznye fáról szedve, még élénk savakkal. Ízben meggyes jegyek is jönnek: gyümölcs-sav tökéletes egyensúlyban.

HETÉNYI

60% kékfrankos, 40% kadarka tudatosan sillernek szüretelve. Kis tétel, amelyből 180 palackot kapunk. Csipkebogyó illat, fanyarkás, silleres. Málnás cukorka, sok gyümölcs.

TAKLER

Korszerű, zárt erjesztéssel készült, 100%-ban kékfrankosból. Inkább rozé+, lendületes, gyümölcsös reduktív, fajélesztős jegyekkel, málnás és cseresznyés.

A legjobb tételek